Koje su sve učinkovitosti bavljenja nekim fizičkim aktivnostima?

Bukvalno bilo koji oblik vježbanja, od aerobika do joge, može da djeluje pozitivno na smanjenje stresa. Ako niste sportista ili ste čak van forme, i dalje malo vježbanja može mnogo toga da učini kao je u pitanju kontrola stresa. Otkrijte zbog čega vježbanje treba da bude vaša navika i način oslobađanja od stresa.

Vježbanje poboljšava ukupno zdravlje i daje osjećaj dobrog raspoloženja, što vam pruža više energije svakog dana. Ali vježbanje ima i neke direktne prednosti za oslobađanje od stresa.

Pojačava lučenje endorfina

Fizička aktivnost pomaže pri stvaranju neurotransmitera za dobro raspoloženje u mozgu po imenu endorfini. Iako se ova funkcija često povezuje sa trčanjem, i uzbudljiv teniski meč ili pješačenje u prirodi takođe mogu da doprinesu istom osjećaju.

Nakon žustrog teniskog meča ili nekoliko dužina u bazenu, često ćete otkriti da ste zaboravili na frustracije tog dana i koncentrisali se samo na pokrete tijela.

Kada počnete da se redovno oslobađate tenzije kroz kretanje i fizičku aktivnost, otkrićete da koncentrisanost na jedan jedini zadatak, kao i energija i optimizam koji su rezultat toga mogu da pomognu da ostanete mirni i bistrog uma u svemu što radite.

Poboljšava raspoloženje

Redovno vježbanje može da poveća samopouzdanje, da vas opusti i ublaži simptome koji se povezuju sa blagom depresijom i aksioznošću. Vježbanje takođe može da vam popravi san, na koji često utiču stres, depresija i anksioznost. Sve ove prednosti vježbanja mogu da umanje nivo stresa i daju vam osjećaj da imate kontrolu nad svojim organizmom i životom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.