Koji programski jezik da učite ako želite veoma veliku platu?

Šta je zapravo front-end?

Definicija front-enda kaže da je to pretvaranje podataka u grafički prikaz (interfejs) korišćenjem HTML-a, CSS-a, i JavaScript-a, kako bi korisnik mogao da vidi željene podatke i da sa njima vrši interakciju. Dakle, front-end development se odnosi na stvaranje svega što korisnici vide na internetu.

Iskoristili smo priliku da se bolje upoznamo sa ovom temom u Code centru za IT obuke i saznali smo par interesantnih stvari. Naime, HTML i CSS nisu zapravo programski jezici – ni po svojoj definiciji, ni po funkciji, a ni po riječima jednog predavača front-enda Code centra. JavaScript nudi mnogo veću širinu i mnogo više opcija, te se iz tog razloga na front-end obuci Code centra stavlja veći fokus na JavaScript nego na HTML i CSS. Zapravo, pomoću JavaScript-a možeš da kreiraš cijelu HTML strukturu i da manipulišeš HTML elementima.a

Od pomenutih, HTML je nastao prvi i znači „jezik za označavanje hiperteksta“ (Hypertext Markup Language). Njime se određuje struktura veb stranica, pozicioniranjem elementa na stranici od vrha na dole. HTML-om se ne može odrediti boja, veličina teksta itd. osim u nekoj vrlo osnovnoj mjeri.

Pretpostavljamo da je ljudima vremenom dojadilo da posjećuju te suvoparne stranice, pa se neko sjetio da bi lijepo bilo omogućiti njihovo dizajniranje. Iz tog razloga je nastao CSS i omogućio da elementi mogu da se postavljaju lijevo, desno, jedni preko drugih, da im se dodaju boje, pozadine, mijenjaju fontovi i još mnogo toga.

Na kraju je nastao JavaScript, jer kombinacija HTML-a i CSS-a omogućavaju samo stvaranje skoro sasvim statičkih veb stranica. Ljudi vole interakciju, kako između sebe, tako i sa svetom oko sebe. Isto važi i na vebu. JavaScript je omogućio stvaranje novih, nevjerovatnih veb stranica, unoseći funkcionalnosti, kretanja, pa čak i animacije na sajtovima. Baš zbog toga, statičke stranice imaju mnogo manju posećenost od dinamičkih.

Zaslužena popularnost

JavaScript je, po godišnjem istraživanju StackOverflow-a za 2018. godinu, programski jezik broj 1. po upotrijebi među ispitanicima i trenutno najdominantniji programski jezik na vebu. Međutim, njegova popularnost nije prouzrokovana samo njegovom dominacijom na vebu, već se iza kriju i neki vrlo popularni framework-ovi, među kojima su Angular.js, React.js (razvijen od strane Facebooka) i Node.js – koji omogućava da se JavaScript upotrebljava čak i za back-end na vrlo efikasan način.

Čak su 3 od 4 najpopularnija frameworka na svijetu upravo JavaScript framework-ovi. To već govori dovoljno o popularnosti samo po sebi, ali, šta su zapravo framework-ovi? Framework-ovi postoje u mnogim programskim jezicima i predstavljaju već napravljene, univerzalne pakete funkcionalnosti, alata, biblioteka koda itd. koje korisnik može da upotrijebi i prilagodi svojim potrebama, bez potrebe da piše cio kod iz početka.

Framework-ovi znatno olakšavaju i ubrzavaju posao programerima i jasno je zašto su popularni kao alat za razvoj. Isti onaj već pomenuti profesor rekao je da se kodiranje više svodi na uklapanje već napisanog koda nego na suvoparno pisanje redova. Odjednom ova profesija zvuči primamljivije, zar ne?

Kad se na ove pomenute informacije doda to da je već juniorska plata za ovo zanimanje znatno iznad srpskog prosjeka i da programeri u ¾ slučajeva imaju klizno radno vrijeme, zaključak može da bude samo da je ovo super opcija za sve koje misle da je programiranje za njih. Naglasak je naravno na tome da li je programiranje za vas. To najviši zavisi od ličnih afiniteta, nekih predispozicija i naravno, volje.

Po čemu se razlikuje Code centar

Obuke su intenzivne i ako niste potpuno posvećeni savladavanju materije, neće vam biti lako. Ako ne ponavljate kod kuće ono što ste čuli na času, neće se novo znanje upiti na pravi način i teže će vam biti svaki naredni čas da savladavate nove stvari.

Sveukupno, prekvalifikacija u IT sektor nije jednostavan poduhvat, ali ovom prilikom ćemo citirati istog onog profesora koji kaže: „ako ne boli, znači da nije dobro!“. Bilo koji posao ili struku da želite da savladate, da li to bilo za vodoinstalatera ili bankara, bilo bi potrebno da odvojiti vrijeme za savladavanje teorije i prakse tog posla, pa bi tek onda mogli da se bavite time.

Ono što je zagarantovano u programiranju je da ćete sigurno raditi za računarom (kancelarijski posao), bićete vrlo dobro plaćeni (pogotovu za naše standarde) i imaćete prostora da se usavršavate i napredujete. Kakve sajtove ćete naučiti da pravite zavisi od vas, a na kakvim raditi, zavisi od vaših budućih klijenata ili poslodavca.

Bez obzira, Front-end razvoj pruža moćne mogućnosti i ponekad daje nevjerovatne rezultate. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.