Koju auto školu izabrati kada želite da vozite kamion sa prikolicom?

Šta je Ce kategorija?

Ce kategorija, odnosno kamion sa prikolicom čine motorno vozilo C kategorije tj. kamion čija najveća dozvoljena masa prelazi 7500 kg i priključno vozilo čija najmanja dužina može da bude 7,5 m. Bitno je da ima tovarni sanduk koji je zatvoren (privremena ili stalna nadgradnja, odnosno cerada). Širina tovarnog sandruka je veća ili ista kao širina kabine. Najviša tačka tovarnog sanduka je viša ili iste visine kao najviša tačka kabine. Dozvoljena masa skupa vozila Ce kategorije je najmanje 20 000 kg, dužina je veća od 14 m i širina je veća od 2,4 m. 

Uslov za polaganje Ce kategorije je da već imate položenu C kategoriju, prema tome, teorijska obuka za Ce kategoriju nije ni predvidjena, kao ni teorijski ispit. Za praktičnu obuku predvidjeno je 7 časova nakon kojih sledi polaganje paktičnog ispita. Kao i za svaku kategoriju, tako i za ovu, uvek možete da uplatite dopunske časove pre polaganja kako biste što bolje izvežbali svoje veštine vožnje. 

Da li je cena presudna za odabir auto škole?

Sugurno ste do sad prelistali razne stranice i prošre auto škola, cene su u svakoj individualne ali i sličnog ranga. To što je neka auto škola najskuplja na tržištu ne mora nužno da znači da je i najbolja. Naravno ne treba gledati ni onu koja je najjeftinija, ali cena ne treba da vam bude presudan faktor. Neka cena spada u finese koje će presuditi ako se budete dvoumili izmedju dve ili više auto škola. Nekad cena može biti dobar pokazatelj za kvalitet usluge i vozila koju možete da očekujete u odabranoj auto školi.

Da li je vozni park auto škole dobar i kakav je izbor?

Kako znati da li je vozni park auto škole dobar? To ne znači da treba da gledate da li poseduju skupa vozila, već je važno da obratite panju u kom stanju u vozila, da li su tehnički pregledi vozila izvršeni itd... Setite se, vi treba da sedite za volanom jednog od njihovih motornih vozila, zar ne želite da vozite bez dodatnog stresa da će doći do neke neprijatne situacije ili nezgode. Kako C odnosno Ce kategorija nije jedna od najtraženijih, očekujte da izbor vozila može biti sveden na dva / tri, a nekad cak i jedan kamion. Nemojte biti previse izbirljivi kada birate vozilo. Nekad je čak i bolje učiti na lošijem vozilu, jer ćete kasnije lakše upravljati sa bilo kojim boljim u ovom slučaju kamionom.

Kako biste dobro mogli da procenite koji instruktor je onaj pravi za vas uvek je dobro da obavite kratki razgovor sa svim instruktorima odabrane auto škole.

Obzirom da je to osoba koja treba da vas obučava, jako je važno da sa njom nadjete zajedički jezik kako bi vam obuka prošla sa što manje stresa i kako biste što bolje naučili da upravljate vozilom. Naravno nije kraj sveta i ako se ne budete slagali sa instruktorom, uvek možete da ga promenite. Da biste to izbegli bitno je da upoznate sve instruktore, ako je to moguće, i da odlučite koji je pavi instruktor za vas.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor