Koliko je odabir sobnih vrata bitan za potpuni estetski užitak?

Uklapanje različitih stilova i posebnih komada nameštaja sa detaljima lične prirode, učiniće da vaš dom bude unikatan i da odiše posebnom pričom, koju vi i vaši ukućani živite. 

Na koji način ćete „ukrasiti“ svoje prostorije, prvenstveno zavisi od površine prostora, ali i od izgleda i kvaliteta podova i sobnih vrata. 

Kolika je uloga sobnih vrata važna, ogleda se u činjenici da ona imaju višestruku funkciju – predstavljaju dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, neizostavni su detalj privatnosti i estetski mogu unaprediti izgled vašeg doma. Zato, pri izboru sobnih vrata, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko stavki, kao što su kvalitet i izdržljivost, naročito onih koja se postavljaju u prometnijim prostorijama. 

Osim toga, izborom boja i materijala, oživećete svoj enterijer. U daljem tekstu, pročitajte kako da odaberete odgovarajuća sobna vrata, koja će krasiti vaš prostor.

Pre kupovine sobnih vrata – izmerite otvore

Prvo i osnovno pravilo, kada je kupovina vrata u pitanju, da pre bilo kakve investicije izmerite otvore predviđene za sobna vrata i zapišete mere. Obratite pažnju na širinu otvora pri dnu i vrhu, koju merite od zida do zida, zatim na visinu, kao i debljinu zida sa obe strane. Vrata su sastavljena od jednokrilnog ili dvokrilnog dela i štoka, tj. okvira vrata, pa ukoliko niste sigurni kako uzimanje mera funkcioniše, najbolje je da potražite pomoć. Posle uzimanja mera, možete početi sa potragom omiljenih modela po istaknutim dimenzijama.

Ukoliko su vam otvori za vrata različitih dimenzija, najbolje rešenje su sobna vrata po meri

Prilikom izgradnje kuće ili stambenih jedinica, uglavnom se otvori za vrata ostavljaju u standardnim dimenzijama. Međutim, ponekad se dogode i nepredviđene situacije, kada je najbolje primeniti izradu sobnih vrata po meri. To praktično znači da će mere otvora odstupati od standardnih, ali to neće biti problem pri izradi i postavljanju sobnih vrata. U današnje vreme, postoji veliki izbor firmi za izradu i prodaju vrata, koji se bave i njihovom ugradnjom, pa im prilikom kupovine naglasite razlike u dimenzijama. 

Za potpuni ugođaj, obratite pažnju i na boju i materijal sobnih vrata

Velika ponuda sobnih vrata svakako pruža više mogućnosti da ćete uspeti da pronađete odgovarajuće modele za svoj enterijer. Sobna vrata se izrađuju od različitih materijala, kao što je iverica, medijapan, drvo ili njihova kombinacija. Koji ćete materijal izabrati, zavisi od vaših finansijskih mogućnosti, ali i od namene prostorije gde postavljate sobna vrata. Vrata u dnevnom boravku, trpezariji ili kupatilu će se češće koristiti nego vrata za spavaće sobe, pa vam i ovaj podatak može pomoći prilikom odabira čvrstoće i izdržljivosti. 

Dezeni sobnih vrata doprinose i upotpunjuju lepotu vašeg doma. Na tržištu su prisutna sobna vrata različitih šara i gravura, a kao dodatni pečat na njih možete dodati i staklo. 

Izbor boje zavisiće od ostalih elemenata vašeg prostora. Ranije su se sobna vrata uglavnom izrađivala u beloj boji, koja je ostala popularna i do danas. Izbor boja se proširio, pa osim belih, možete izabrati modele u boji drveta ili bilo kojoj drugoj boji koja odgovara vašim potrebama. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor