Koliko je reciklaža bitna za očuvanje životne sredine

Tema zaštite životne sredine je poslednjih godina posebno aktuelna, budući da se oko nas odvijaju ozbiljne klimatske promene. Sve one ostavljaju neizbrisiv trag na planetu Zemlju, a samim tim utiču i na naše svakodnevno funkcionisanje. Zagađen vazduh, nedostatak prirodnih resursa i divlje deponije samo su neki od ekoloških problema sa kojima smo suočeni, a svi oni su posledica delovanja nas samih. Ukoliko se pitate na koji način možemo pozitivno uticati na okruženje i očuvati životnu sredinu, odgovor se, između ostalog, nalazi u recikliranju. Ona je jedna od vodećih filozofija održivog načina života, a svako od nas uz samo malo truda, može praktikovati reciklažu. 

U narednim pasusima saznajte zašto ona igra važnu ulogu u zaštiti životne sredine i koje sve benefite planeta i njeni stanovnici imaju od recikliranja. 

Kako funkcioniše proces reciklaže?

Prerada iskorišćenih predmeta, odnosno izdvajanje materala iz otpada u svrhu ponovnog korišćenja osnova je recikliranja. Ovaj proces ima mnogobrojne prednosti po životnu sredinu, ali i ekonomiju, budući da se koriste predmeti koji su već proizvedeni. Najčešće se recikliraju metalni predmeti, karton i papir, ali i staklo. Drugim rečima, reciklažom izbegavamo pravljenje novog otpada i starom predmetu nalazimo novu svrhu. Takođe, recikliranje može biti i poklanjanje starih stvari drugim licima, čime ponovo dobijaju svrhu i ne završavaju na otpadu. Samo plastici je potrebno od 50 do 1000 godina da se razgradi prirodnim putem, što je neverovatno dug period. 

Manje divljih deponija 

Neodgovarajuće upravljanje otpadom predstavlja jedan od velikih ekoloških problema, a u našoj zemlji je posebno izražen. Svakodnevno proizvodimo različite vrste otpada, koje usled vremenskih uslova i spoljnih faktora, emituju toksične supstance koje su štetne po naše zdravlje i okolinu. Deponije su izvor velike količine metana, koji je presudan za stvaranje efekta staklene bašte. Pored toga, u ovakvim područjima često se događaju požari, što pogodi daljem širenju zaraze i emitovanju toksičnih gasova. Recikliranjem se smanjuje količina otpada, a za nama ostaje zdrava životna sredina i čistiji vazduh. Iako je paljenje smeća ukinuto zakonom zaštite od požara, uvek postoje mesta gde se neadekvadno tretira otpad. 

Očuvanje biljnog i životinjskog sveta 

Tek kada budemo svesni činjenice da priroda ne pripada samo čoveku, tek tada ćemo biti u mogućnosti da razumemo njen značaj i pronađemo načine za njeno očuvanje. Različite vrste biljke i životinja nastanjuju planetu isto kao i čovek, a izgleda da svojim ponašanjem ne poštujemo prostor u kome boravimo. Prekomerna seča šuma, zagađenje vazduha i vode direktno pogađa floru i faunu, zbog čega je danas mnoštvo vrsta ugroženo i preti im nestanak. Reciklažom materijala poput papira možemo znatno umanjiti njenu proizvodnju i sačuvati prirodno stanište biljaka i životinja. Osim toga, šume su pluća naše planete i obezbeđuju nam potreban kiseonik, bez koga ne možemo opstati

Čistiji vazduh i voda 

Okeani i reke su, nažalost, podučja gde na kraju završava mnogo otpada, a plastika predstavlja vodeću vrstu. Zagađenost vode se dalje širi na zemljište, a potom na useve koje čovek uzgaja. Tako mikroplastika i štetne materije na samom kraju završavaju na našem tanjiru. Stručnjaci smatraju da prosečna osoba unese oko pet grama plastike nedeljno, a najveću količinu unesemo kroz hranu i pijaću vodu iz vodovoda. Stavljanje pastike u ponovnu upotrebu predstavlja jedno od rešenja ovog ozbiljnog globalnog problema sa kojim se susrećemo.  

Čuvamo prirodne resurse

Zaštita životne sredine, između ostalog, podrazumeva i korišćenje obnovljivih izvora energije. Resursi koje koristimo svakodnevno se troše i zalihe polako nestaju. Svaka država, ali i pojedinac mora da teži da ostavi što manji ekološki otisak na prirodu i smanji upotrebu prirodnih resursa koliko god je moguće. Reciklaža u svojoj srži zastupa filozofiju održivosti i potenciranja upotrebe obnovljivih izvora energija, kao što su sunce, voda ili vetar. Ovakvi procesi ne dovode do emisije gasova, čime ostavljamo zdravije okruženje. 

Svako od nas može doprineti očuvanju životne sredine kroz različite akcije, a reciklaža predstavlja jedan od prvih koraka na tom putu. Razmislite o vašim svakodnevnim navikama i na koji način možete da ih učinite zdravijim po životnu okolinu, a samim tim i vas. Planeta je naš jedini dom, a mi kao njeni stanovnici moramo da vodimo adekvatnu brigu o njoj i čuvamo resurse koje imamo.  

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor