Kratak dah i lupanje srca pokazuje da imate anemiju

Željezo je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina koji pomaže crvenim krvnim zrncima u snabdijevanju tijela kisikom. Njegov nedostatak dovodi do anemije, a nju možemo prepoznati po brojnim simptomima, a ne samo po umoru i bljedilu. Obratite zato pažnju na sljedeće zdravstvene tegobe, naročito ako ste žena i imate obilna mjesečna krvarenja.

Simptomi

- Kondicija - Ako se brzo zadišete i nekada naprasno ostanete bez zraka čak i ako mirujete, to je znak da nemate dovoljno željeza u organizmu. - Iscrpljenost - Ako ste stalno umorni i osjećate kako nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, obavezno provjerite krvnu sliku, jer ste možda anemični. - Krvarenje - Ukoliko žena ima obilnu menstruaciju, to je jedan od znakova da pati od anemije. To je onda "začaran krug", pošto krvarite obilno jer ste anemični, dok istovremeno ostajete anemični jer gubite mnogo krvi. - Ako ste vegeterijanac - Ukoliko ste se odlučili za to da budete vegeterijanac, u svoju ishranu morate na neki način unositi željezo. Uzmite dodatne vitamine koji mogu zamijeniti meso ili mliječne proizvode. - Opadanje kose - Ako vam kosa opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već izvjesno vrijeme, obavezno provjerite krvnu sliku. - Glavobolje - Ukoliko imate česte glavobolje, one mogu biti posljedica nedostatka kisika,a što je uslovljeno manjkom željeza. - Tahikardija - Kada ostanete bez zraka, dešava se da vam srce zalupa tako glasno pa imate utisak kako ga svi čuju. Ovo je znak da vjerovatno već duže patite od anemije i srce se muči pokušavajući pumpati krv koje nema dovoljno. - Blijed jezik - Ukoliko vam je jezik bolan, blijed i gladak, moguće je da imate problem sa nedostatkom željeza. Posavjetujte se sa liječnikom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.