Kratka istorija gastroskopije

 

Savremena dijagnostička metoda, koja se vrlo često sreže u praksi, ima za cilj upoznavanje lekara specijaliste sa stanjem unutrašnjosti želuca, jednjega i dvanaestopalačnog creva pacijenta, poznata je kao ezofago – gastro - duodenoskopija, odnosno skraćeno EGDS metoda ili gastroskopija. Pomenuta skraćenica vezana je za latinske nazive organa koji su predmet gastroskopskog pregleda.

Mada se danas često pacijentima sa različitim tegobama posebno u gornjem delu stomaka preporučuje upravo gastroskopija, treba imati na umu da je prvi pokušaj takve vrste pregleda bio zabeležen još na samom početku 19 - og veka. tačnije 1805. godine.

Tada je Filip Bozini uspeo da samostalno dizajnira instrument, uz pomoć koga je želeo bolje da se upozna sa unutrašnjošću tog dela tela pacijenata. Međutim, trebalo je oko 60 godina da taj pokušaj bude zaista i uspešan, što će vremenom dovesti do razvoja gastroskopije kao savremene dijagnostičke metode, koju izvodi lekar specijalista uz korišćenje namenskog uređaja.

Ali tada je uz pomoć metalne cevi, čiji je prečnik bio 13 mm, a koja je bila duga nešto manje od 50 cm Adolf Kuzmaul, lekar iz Nemačke uspeo zvanično da prvi put pregleda unutrašnjost stomaka živog pacijenta. Upravo to se smatra začetkom gastroskopskog pregleda kakvog danas poznajemo.

Trebalo je zaista dosta vremena da gastroskopija uznapreduje do današnjeg dana, kada se koristi kao odlična dijagnostička metoda, koja ima za cilj bolje upoznavanje sa stanjem unutrašnjosti tri organa pacijenta i to želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog creva.

U kojim slučajevima je gastroskopija neophodna?

Ukoliko lekar specijalista smatra da je ova dijagnostička metoda od koristi pacijentu, on će svakako da ga uputi na gastroskopski pregled. U suštini ako se pacijent žali na različite probleme sa gutanjem, a primarno ima otežano gutanje, kao i sa pojavom bolova dok guta, te ako ima česte gorušice, odnosno ako često povraća, pati od nadimanja i oseća neprijatnost u gornjem delu stomaka i druge tegobe, vrlo je verovatno da će takvog pacijenta lekar uputiti na gastroskopski pregled.

Pored toga, u slučaju da iz gornjeg digestivnog sistema postoji krvarenje, koje se smatra akutnim biće predložena gastroskopija.

Vrlo je važno da osobe koje imaju različite neprijatnosti naročito u gornjem delu stomaka zatraže savet od lekara specijaliste, koji će proceniti da li treba da budu upućeni na takav pregled ili postoji neka druga opcija.

Gastroskopija u praksi

Nakon što pacijent ispoštuje sve smernice koje će dobiti od nadležnog lekara, a u vezi sa pripremom za ovaj pregled, trebalo bi da posebno obrati pažnju na to da na dan samog pregleda ne unosi ni hranu ni piće, odnosno u periodu od 8 časova pre pregleda.

Pošto budu izvršene predviđene higijenske pripreme, pacijent će biti upućen na sam pregled.

Posebno je važno napomenuti da između 5 i 10 minuta traje gastroskopija i da se ne radi o bolnom pregledu, već više o pregledu koji je prilično neprijatan za pacijenta. Naime, neprijatnost pacijent uglavnom oseća nakon što gastropskop bude ubačen u njegovu usnu duplju. Iz tog razloga pojedine medicinske ustanove praktikuju da koriste lokalnu anesteziju i to ili u spreju ili intravenozno, kako bi procedura bila što manje neprijatna za samog pacijenta.

U praksi se gastroskopija vrši dok je pacijent u ležećem položaju, odnosno dok leži na levom boku, te se podrazumeva da će lekar na vreme uputiti pacijenta u to da sam pregled nije bolan i da traje relativno kratko.

Trebalo bi da se pre nego što bude izvršena gastroskopija pacijent na vreme raspita o tome da li će biti korišćena anestezija i koja, prosto zato što od toga u principu i zavisi kako će se pacijent osećati po završenom pregledu, odnosno kakvo će biti njegovo ponašanje za vreme trajanja samog pregleda. Ako je u pitanju lokalna intravenska anestezija koja je kratkotrajna, pacijent ne bi trebalo da ima apsolutno nikakvih neprijatnosti.

Međutim, ako je u pitanju anestezija u spreju, može doći do neprijatnosti u vidu javljanja nagona za povraćanjem u toku samog pregleda, a kada gastroskop bude bio ubačen u usnu šupljinu pacijenta.

Pošto bude završena gastroskopija, kod pojedinih pacijenata mogu se javiti određene neprijatnosti, ali izuzetno retko komplikacije. Neprijatnosti se najčešće javljaju u vidu gasova i nadimanja, a još češće u vidu suvog grla, pa čak i upale grla. Svakako je najvažnije da na vreme pacijent bude upoznat sa time i kako se izvodi procedura i koliko traje, ali i sa time koje su moguće neprijatnosti po završetku samog pregleda.

 

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor