U Španjolskoj razvijene ulične lampe koje koriste solar i vjetar za rasvjetu

U Španjolskoj razvijene ulične lampe koje koriste solar i vjetar za rasvjetu

Istraživač Ramon Bargallo iz Barcelone je razvio 10 metarske ulične lampe koje za proizvodnju električne energije koriste isključivo energiju Sunca i vjetra.

Sam sistem se razvijao tokom zadnje četiri godine te se može korsititi na cestama, u parkovima, kvartovima i drugim javnim područjima. Mali vjetroagregat bi imao snagu od 400 W, te bi se mogao okretati od 10 do 200 puta u minuti. Ulična lampa bi unutar sebe imali elektronički kontrolni sistem koji bi upravljao tokom energije između solarnog panela, vjetroagregata i sistema rasvjete.

Mali vjetroagregat je razvijen na način da počinje proizvoditi električnu energiju pri brzinama vjetra od samo 1,7 m/s što je bolje od uobičajenih malih vjetroagregata kojima je potrebno 2,5 m/s za početak rada.

Ulična lampa bi trebala imati dva polikristalna solarna panela snage 100 W, te koristiti Phillipsovu LED rasvjeta koja radi ili na 3.500 ili na 4.000 lumena (ovisno o modelu), te baterijski sistem (litij željezo fosfat) koji može spremiti dovoljno energije da sistem radi 3,5 dana bez punjenja. Postojati će i mogućnost opcionalne baterije sa većim kapacitetom koja bi omogućila rad rasvjete tokom 6,5 dana bez punjenja.

Proizvođač Eolgreen planira napraviti do 700 ovakvih rasvjetnih tijela godišnje, a mnoga bi trebala biti instalirana po lokacijama u Španjolskoj tokom ove godine.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave