MagazinNovostiSvijetZanimljivosti

U Španjolskoj razvijene ulične lampe koje koriste solar i vjetar za rasvjetu

Istraživač Ramon Bargallo iz Barcelone je razvio 10 metarske ulične lampe koje za proizvodnju električne energije koriste isključivo energiju Sunca i vjetra.

Sam sistem se razvijao tokom zadnje četiri godine te se može korsititi na cestama, u parkovima, kvartovima i drugim javnim područjima. Mali vjetroagregat bi imao snagu od 400 W, te bi se mogao okretati od 10 do 200 puta u minuti. Ulična lampa bi unutar sebe imali elektronički kontrolni sistem koji bi upravljao tokom energije između solarnog panela, vjetroagregata i sistema rasvjete.

Mali vjetroagregat je razvijen na način da počinje proizvoditi električnu energiju pri brzinama vjetra od samo 1,7 m/s što je bolje od uobičajenih malih vjetroagregata kojima je potrebno 2,5 m/s za početak rada.

Ulična lampa bi trebala imati dva polikristalna solarna panela snage 100 W, te koristiti Phillipsovu LED rasvjeta koja radi ili na 3.500 ili na 4.000 lumena (ovisno o modelu), te baterijski sistem (litij željezo fosfat) koji može spremiti dovoljno energije da sistem radi 3,5 dana bez punjenja. Postojati će i mogućnost opcionalne baterije sa većim kapacitetom koja bi omogućila rad rasvjete tokom 6,5 dana bez punjenja.

Proizvođač Eolgreen planira napraviti do 700 ovakvih rasvjetnih tijela godišnje, a mnoga bi trebala biti instalirana po lokacijama u Španjolskoj tokom ove godine.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.