Malč kao jesenje osveženje bašte

 

S dolaskom jeseni i najstrastveniji fanatici i zaljubljenici u baštovanstvo posustanu, jednostavno, jesen odnese tu inspirativnu crtu koja od proleća povlači poteze u dvorištu i čini ga drugačijim, sebi svojstvenim. Sve ono na čemu se radi od proleće, tokom leta, za tren oka ugroziće jesenje kiše i vetar, opalo lišće.

Mnogima su loše vremenske prilike izgovor da odustanu od uredjenja dvorišta, medjutim, one nikako ne treba da sputaju kreativne ideje za uredjenje bašte koje svako ima samo čeka priliku da bašte postane pravi mali jesenji raj i to od stvari koje su već u dvorištu poput bundeva i opalog lišća, uz malč kao dodatak  koji će osvežiti jesenje boje  bašte.

Dodavanje malča najvažniji korak u uredjenju bašte na jesen

Uredjenje bašte je uvek izazov, bez obzira o kom godišnjem dobu je reč, medjutim, ako zadatak jeste mala bašta koja je klonula s jeseni, onda je to stvarno veliki izazov, a on se rešava ukrasnim drvenastim biljkama i čarobnim dodatkom koji se zove malč.  Veliki gradovi poput Beograda ne ostavljaju luksuz i komfor u vidu velikih dvorišta, već će se ispred zgrade ili kuće naći tih desetak kvadrata koji su stanarima često veća dragocenost od bilo koje druge dragocenosti.

U tih nekoliko kvadrata često biva posadjeno mnogo različitog cveća koje s jeseni klone, pa bašta prosto na neki način umre, deluje vrlo neuredjeno i potrebno joj je šok osveženje. Postavlja se pitanje: Kako je urediti, šta dodati i zasaditi, a da odgovara vremenskim i temperaturnim prilikama koje jesen diktira i  da ostane  za sledeću godinu? Saveti prvo kreću od ukrasnog žbunja i četinara, zato što se oni u rasadnicima mogu naći kao već formirana biljka, pa će u tom dvorištu samo nastaviti vegetaciju.

Dodavanje malča oko ukrasnih drvenastih biljaka je jedan od najefektnijih postupaka u dekorisanju bašte. Malč je prirodno crvene boje koja je vrlo dekorativna i unosi vedrinu u taj ambijent prethodnog jesenjeg sivila i žutila, zato malčiranje predstavlja jedan od najvažnijih koraka u uredjenju dvorišta

Završni dekor u bašti je poput nakita

Završni dekor je ono što bašti daje tu notu drugačijeg, poput nakita je koji će baštu izdvojiti od svih drugih i istovremeno pokriva sve nedostatke, a jedan od najvećih je korov.  Korov je najveći problem u svakoj bašti, on opstaje bez obzira na vremenske uslove i saveznik je neurednosti, sa njim je teško dobiti bitku, zato je najbolje seći ga u korenu ili mu prosto ne dozvoliti da raste. Najbolji način da se korov suzbije je posipanje malča  na prostor oko biljaka, on suzbija korov, ali istovremeno ima i jednu od  najvažnijih funkcija u uredjenju, a to  je dekorisanje.

Pre posipanja je dovoljno samo obeležiti površine, iscrtati željene oblike, prepustiti deci da se igraju u definisanju linija tog prostora oko biljaka i onda samo nasipati malč, ne treba žaliti, što je deblji sloj to je bolje za biljku, zato što njegova funkcija nije samo dekorisanje, on čuva vlagu oko biljaka i tako postaje jedan od njihovih najboljih saveznika. Ipak, njegova uloga dekora je neprevazidjena, crveni sjaj koji on donosi u baštu je poput rubina na nakitu.
Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor