Maldivi kao sinonim za raj na zemlji

Ostrva ukrašena palmama su opasana koralnim grebenima. A prozirna, kristalno čista voda zapljuskuje blještavo beli pesak. I što je najprimamljivije, Maldivi su idealni za zimsko letovanje i kao takvi predstavljaju idealnu destinaciju za turiste iz celog sveta.

Travel Boutique, Jumbo, Kontiki, Barcino samo su neke od agencija koje vas mogu odvesti na ovu destinaciju.

Gde se nalaze Maldivi?

Maldivi  su  rajska ostrvska država u Indijskom okeanu koja teritorijalno pripada Južnoj Aziji. Nalaze se jugozapadno od Indije i Šri Lanke. Čine ih 26 atola koje pokrivaju teritoriju na kojoj se nalaze 1.126 ostrvaca, od kojih je samo oko 200 naseljeno. Istovremeno su najniža zemlja na svetu sa prosečnom nadmorskom visinom od 1,5 m, a njihova najviša prirodna tačka od 2,4 metra takođe je   najniža u svetu. Maldivi se protežu na površini od 120 km po širini i 800 kilometara po dužini.

Mnogobrojne kolonije korala tokom milenijuma su postepeno okružile i prekrile vulkanske kupe. Kako se dno okeanskog basena lagano spuštalo, prstenasti koralni sprudovi su postepeno narastali dok su vulkanske kupe lagano tonule i nestajale ispod morskih površina. Na taj način su formirani atoli, odnosno koralna ostrva. Smatra se da su Maldivi dobili ime po složenici koja u prevodu sa nekoliko lokalnih jezika znači „ đerdan – ogrlica ostrva.“

Glavni grad Republike Maldivi je Male, koji je istovremeno i jedini veliki grad, a nalazi se na istoimenom ostrvu. Male je glavni centar trgovine i snabdevanja i u njemu se nalazi glavna luka. Kao i ostala ostrva, ni ovo nije površinski veliko, ali se na njemu nalaze glavne kulturne znamenitosti ove čarobne zemlje.

Stanovništvo Maldiva

Stanovnici Maldiva su islamske veroispovesti i izuzetno poštuju svoju religiju. Uglavnom se bave turizmom i ribolovom. Zvanični jezik lokalnog stanovništva je divehi, mada s obzirom na to da se bave turizmom, možete se veoma lepo sporazumeti na engleskom jeziku. Izuzetno su ljubazni i gostoprimljivi. Na samom ulazu u hotel, a često i u luci, prilikom pristizanja gostiju ljubazno osoblje hotela će vas dočekati i preuzeće prtljag. U znak dobrodošlice će vas poslužiti vlažnim peškirom za osveženje i pranje ruku i sveže pripremljenim sokom, najčešće od lubenice.

U ishrani dominira pirinač, najčešće tuna, mada se upotrebljavaju sve vrste ribe. Glavni začin je kari, a salata pravljena od kombinacije voća i povrća je neizostavna. Naravno, za one koji nisu skloni eksperimentisanju, u svakom hotelu se može naći nešto od klasičnih obroka. Alkoholna pića su zabranjena, sem u luksuznim hotelima.

Kakva je klima na Maldivima?

Ako se pitate kada posetiti Maldive, naš odgovor je – uvek. Bilo koje doba godine da odaberete nećete pogrešiti. Ako želite zimsko letovanje onda je najbolje posetiti Maldive u periodu od novembra do aprila. Od maja do oktobra su česte kiše, mada je prosečna temperatura oko 30 stepeni tokom čitave godine. Klima je tropska sa dosta sunca. S obzirom na to da je podloga peščana, na Maldivima nema mnogo raznovrsne flore i faune, ali je tlo veoma pogodno za banane, papaju i kokosove palme.

Nasuprot tome, podvodni svet predstavlja pravu atrakciju, tako da se Maldivi svrstavaju među najpoželjnije ronilačke lokacije. S obzirom da se korali kao i raznovrsni biljni i životinjski svet nalaze čak i u plićacima od pola metra, neće vam biti neophodna ronilačka oprema. Raznobojne ribe kao i koralne bašte predstavljaju nezaboravan doživljaj čak i najiskusnijim roniocima.

Smeštaj na Maldivima

Što se tiče smeštaja na Maldivima, možete odsesti u nekom rizortu ( ostrvo – hotel) ili u hotelima različitih kategorija na nekom od lokalnih ostrva. Svaki od tih rizorta predstavlja ostrvo za sebe i sastoji se od centralnog dela gde se nalaze restorani, smeštajni kapaciteti, kao i aktivnosti koje se nude. Bungalovi su smešteni oko ostrva u mirnim lagunama. S obzirom na to da imaju pogled na otvoreno more, svojim gostima obezbeđuju apsolutnu privatnost kao i maksimalno uživanje.

Ukoliko odaberete smeštaj na nekom od lokalnih ostrva, imaćete priliku da vidite kako ljudi na Maldivima provode vreme.

Uživajte hraneći ajkule i posmatrajući delfine na ostrvu Mafuši

Ostrvo Mafuši (Maafushi) se nalazi na sat vremena brzim brodom od glavnog grada. Mada Mafuši u prevodu znači „veliko“ ostrvo, one ne zauzima veliku površinu. Moći ćete da obiđete celo ostrvo laganim hodom za dvadesetak minuta. Nemojte da vas iznenadi to što nigde nećete videti asfalt ili pešačku stazu. Automobili su prava retkost, a glavna prevozna sredstva su bicikl i motor. Tlo je prekriveno peskom, a nije retkost ni da se pesak nalazi u nekom od kafea.

Ukoliko naručujete hranu, naoružajte se strpljenjem, jer ćete prilično čekati. Ostrvo Mafuši ima dve plaže. Jedna od njih je za turiste, a druga je za meštane. Ako poželite da odete na plažu za ostrvljane, nećete imati nikakvih problema, samo ne smete biti u bikiniju. Na ostrvu ima nekoliko malih prodavnica različite snabdevenosti kao i nekoliko suvenirnica. Sem klasičnih izleta do obližnjih rizorta koje organizuju, ljubazni domaćini će vam ponuditi ronjenje u dubinama, posmatranje i hranjenje ajkula kao i odlazak na noćno pecanje. Sigurni smo da ni vi nećete ostati ravnodušni dok budete posmatrali razne vratolomije koje izvode delfini.

Ostrvo Vadu – plaža poput zvezdanog neba

Ostrvo Vadu ( Vaadhoo) predstavlja veliku atrakciju. U pitanju je Sea of stars odnosno zvezdano more, ali ta pojava se ne događa uvek. Naime, u noćima bez mesečine fitoplanktoni koji se pojavljuju u vodi, kada dođu u dodir sa kiseonikom, odnosno spoljnim vazduhom, svetlucaju na površini vode. Usled ove neobične pojave, ova plaža noću izgleda kao nebo pretrpano zvezdama.

Neka ostrva, iako mala, ipak liče na državu za sebe. Na nekima od njih se čak drugačije računa vreme tako da često postoji sat vremena razlike u odnosu na ostrvo sa koga ste došli. Domaćini tvrde da je ta praksa uvedena kako bi svojim gostima obezbedili sat vremena dodatnog uživanja u lepotama koje ih okružuju. Svako od tih ostrva neprestano fascinira posetioce, kako koralnim grebenima tako i tirkiznim lagunama i prelepim plažama.

Maldivi pružaju mnogo toga za odmor i uživanje. Sama pomisao na šetnju po belom pesku mirnih maldivskih plaža, bistro plavičasto more kao i plivanje među raznobojnim ribama, učiniće vaš odmor nezaboravnim.

Ni najmanje nije čudno što se Maldivi opravdano nazivaju zemaljskim rajem. Bele peščane plaže, kristalno bistra voda, toplo more, tirkizne lagune kao i bogatstvo korala i podvodnog sveta zaista opravdavaju taj naziv.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor