Mogu li se snovi kontrolisati?

Snovi predstavljaju bekstvo iz stvarnosti i putovanje na posebno mesto kojem samo vi imate pristup. Ponekad su toliko lepi da bi ih sanjali svaku noć, a ponekad toliko odbojni da bi ih najrađe odmah zaboravili. Mnogi su se zapitali mogu li se snovi kontrolisati. Koliko god zvučalo neverovatno, ali snovi se na neki način mogu kontrolisati, a za to je potrebno puno vežbe. Pre nego što krenete učiti kako upravljati onim šta se dešava samo u vašoj glavi, potrebno je upoznati se s terminom „lucidni snovi“.

Interaktivno snivanje

Lucidni snovi su oni kojih smo svesni i kojima je moguće upravljati. Bez obzira šta se takvi snovi javljaju bez nekog redosleda, postoje metode koje će vam pomoći da ih naučite kontrolisati. Prvo šta trebate da učinite je vođenje dnevnika koji bi mogao pomoći da se prisetite sve šta ste sanjali. Važno je svaki put kada se probudite zapisati ono čega se zadnjeg sećate. Ako niste sigurni šta bi san mogao da znači, pomoći može i sanovnik. Najviše sanjamo o onome o čemu razmišljamo i šta nam se trenutno dešava u stvarnom životu. Ako želite da kontrolišete svoje snove i barem jednim delom imate uticaja na ono šta sanjate, potrebno je razmišljati o stvarima koje želite da sanjate neposredno pre spavanja. Možete da pokušate s jednim trikom tako šta ćete navinuti budilnik ranije nego što to inače radite i ostati budni kratko vreme pre nego ponovno zaspete. Ovo je isprobana metoda koja bi mogla da pomogne da se što lakše setite onog šta ste sanjali.

MILD tehnika

Postoji i MILD tehnika koja traži da se alarm postavi na buđenje sedam sati nakon šta ste zaspali. Kad se alarm aktivira, potrebno je da zapamtite šta je više moguće detalja. Kad ste upamtili koliko ste mogli, vratite se na spavanje i zamislite da sanjate prethodni san. MILD tehniku, poznatiju kao Mnemonic Induction of Lucid Dreams, razvio je poznati psiholog i vodeći naučnik u istraživanju lucidnog sanjanja, Stephen LaBerg. Godine 1987. osnovao je Institut za lucidno sanjanje koje pomaže promaknuti istraživanje o lucidnom sanjanju, uz kurseve koji su više usmereni prema široj javnosti. Bit će potrebno nekoliko vežbi kako bi napokon počeli da sanjate šta želite i doživeli lucidne snove zahvaljujući kojima ćete želeti što duže spavati. Izvor fotografija: Pixabay.com

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor