Na šta treba obratiti pažnju pri kupovinu stana na hitnoj prodaji?

Iako je veliko interesovanje, postoji i velika bojazan da li je razlog prodaje u stvari neki problem zbog čega je stan jeftin i služi za hitnu prodaju. Koje su to stavke na koje morate obratiti pažnju?

Kredit za stan se ne može podići ako nekretnina nije uknjižena

Proveru treba započeti u Katastru nepokretnosti gde je jasno upisano ko je vlasnik stana i da li se on zapravo i nalazi u katastarskim knjigama. Postoji verovatnoća da stan nije i ne može biti uknjižen jer nije dobio sve dozvole za gradnju ili nema rešene vlasničke odnose.

Ovakve nepokretnosti ne mogu biti predmet hipoteke za kredit za stan, a kasnije mogu biti predmet sporova koji vam mogu i osporiti vlasništvo nad stanom. Hitna prodaja je oglas koji sugeriše da stan neće dugo biti na tržištu pa kupci često ne provere sve pre kupovine. Jako je važno odvojiti vreme i ispitati situaciju jer je kupovina stana veliko ulaganje zbog čega treba biti obazriv. 

Bolje je da izgubite šansu da kupite stan, nego da kupite nekretninu koja ima neke skrivene probleme!

Da li nekretnina ima neki problem?

Drugi razlog za hitnu prodaju stana može biti i neki problem sa samom nekretninom pa je i ovo nešto na šta treba obratiti pažnju pre kupovine stana koji je oglašen na hitnu prodaju.

Sve je važno gledati jer vas neki naknadni radovi mogu koštati mnogo. Kakve su vodovodne cevi, električni vodovi, plafoni, prokišnjavanje, kvalitet stolarije? Pojedine stvari je moguće popraviti, ali neke su veliki problem kao što su: loše komšije, tanki zidovi, problemi u celoj zgradi. To se ne čini kao važno, ali stvara veliki pritisak i zato smeta normalnom životu.

Dobro treba proveriti sve i tek onda razmišljati o kupovini. Nekada je mnogo skuplje obavljati popravke nego u startu kupiti kvalitetan stan koji vredi više.

Objektivni razlozi za hitnu prodaju

Kada se ispitaju osnovne stvari koje mogu biti skriveni uzrok brze prodaje, ostaju objektivni razlozi za prodaju koja nosi oznaku „hitno“.

Kada vlasnicima treba novac, hitna prodaja stana je najbolji način da se brže nego inače dođe do raspoloživih sredstava. Gubi se jedan deo zarade, ali se zato mnogo lakše prodaje stan. U ovoj situaciji vlasnici najčešće u napred pripreme sva dokumenta i dokaze o vlasništvu tako da sa sigurnošću znate da imate mogućnost da podignete kredit za stan i da je nekretnina uknjižena.

Promena mesta boravka je najčešći drugi razlog za hitnu prodaju. Vlasnici su spremni i na zamenu, ali ujedno pokušavaju i da prodaju postojeću nekretninu tako da imaju više opcija za hitno rešavanje svog problema.

Hitna prodaja stana može biti odlična šansa da se jeftino i brzo kupi nekretnina koja se inače ne može kupiti po toj ceni. Na prvom mestu treba isključiti sve uzroke koji mogu biti skriveni, a stvarni su razlog za prodaju. Ako nema većih problema, kupovina stana je bezbedna i treba je ozbiljno razmotriti.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor