Nadzor i nedgledanje dece

Imati dete, u današnjem savremenom svetu, postalo je teži zadatak nego ikada. Razlog je što je tehnologija napredovala do te mere, da opasnosti mogu da vrebaju bukvalno na svakom koraku. Nekada je bilo dovoljno da čuvamo dete na pešačkom prelazu, da ne naleti neki automobil i to bi bilo manje više sve, a kasnije da sačuvamo dete od lošeg društva, koje možda konzumira cigarete, itd. U dvadeset prvom veku, situacija izgleda značajno drugačije.

Pre svega, internet je pretvorio ceo svet u jedno globalno selo, tako da je udaljenost postala relativna. Pošto deca vole da prate trendove, ona već sa sedam godina, pa i pre tog uzrasta, traže da im roditelji kupe mobilne telefone, koji su povezani sa internetom, u svakom trenutku. I sa pet godina, dete može da pronađe na internetu zanimljive sadržaje za sebe, kao što je igranje igrica online, praćenje smešnih video klipova na You Tube i mnogo toga još.

Sa sedam godina deca znaju da čitaju i pišu, tako da već mogu da se dopisuju, razmenjuju poruke i slično.

Nažalost, čitav svet je jedno nesigurno mesto, pošto uvek postoje ljudi sa lošim namerama, bolesni i poremećeni, kao što su manijaci i pedofili, prodavci droge i slično. Oni će iskoristiti sve načine, koji su im dostupni, da dođu u kontakt sa decom, mlađom ili starijom, u zavisnosti od svojih namera.

Na primer, za prodaju droge, dilerima će biti zanimljivi učenici viših razreda osnovne škole ili srednjoškolci, a pedofilima čak i sasvim mala deca. Ovakvi podaci i informacije, kod svakog normalnog čoveka izazivaju zgražavanje, tako da ne čudi bojazan roditelja i opravdan strah, te želja da se deca zaštite.

Kada je dete na internetu, ono ne može da prepozna ko se krije iza neke slike lažnog profila, a to može da bude upravo pedofil. Čak i iz komšiluka, ništa nije isključeno, zaista. Ovi manijaci najpre pokušavaju da dobiju poverenje od deteta, tako što su ljubazni, prijatni, a onda obično zatraže da se razgovor obriše i da o tome ne govore roditeljima. Postoje i pretnje, da ako kažu mami i tati, da će im se nešto loše desiti i slično. Dete nije u stanju da prepozna samo pretnje, od stvarnih mogućnosti da se nešto dogodi, tako da obično ćuti, barem prvo vreme.

Za roditelje je jako važno da znaju šta dete radi na internetu ili kuda se kreće. U tome značajno može da pomogne špijunska oprema, koja je takođe uznapredovala, isto kao i sva druga tehnologija i tehnika. Danas smo u stanju da propratimo koje stranice dete gleda na internetu, koliko je vremena provelo na nekoj aplikaciji...

Moguće je i da se prisluškuje mobilni telefon deteta, tako da se u realnom vremenu čuju pozivi, razgovori, poruke koje stižu kao sms i putem Vibera i slično.

Možda nekome sve ovo liči na uhođenje deteta, ali zapravo iza svega stoje dobre namere roditelja da zaštite svoju decu, jer su zaista izložena kao na dlanu mnogim licima sa negativnim i podlim namerama i motivima.

Špijunska oprema koja je dostupna, smanjiće roditeljske brige na minimum, jer će u mnogo toga biti upućeni i moći će da pravovremeno reaguju, ako za tim postoji potreba.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
19. aug. 2023, 0:05 - vlada.ilic
31. dec. 2021, 5:08 - Pedja
Autor