Najatraktivnije zemlje za studiranje u inostranstvu

 

Studijski program koji jedna zemlja nudi svakako je glavni faktor kada se odlučujete za studiranje u inostranstvu. Ipak, ni faktori kao što su cena studija, troškovi života, klima nisu zanemarljivi. Takođe, u obzir treba uzeti i koliko je zemlja u kojoj ćete studirati udaljena od vaše i računati na cenu avionske karte. Iskustva studenata koji su iskusili studiranje u inostranstvu govore da su se pojedine zemlje istakle kao lideri.

studiranje

Austrija-studiranje u inostranstvu na visokom nivou

Sinonim za studiranje u inostranstvu, odnosno u Austriji jeste organizovanost. Ukoliko ste student u ovoj državi godinu dana unapred znaćete koje su vaše obaveze prema fakultetu. Dobićete i tačan raspored predavanja, kolokvijuma, vežbi, seminara. Ukoliko budete imali nekakvih dilema, ne treba preterano da birnete jer su ovde profesori uvek dostupni studentima. Većina fakulteta nalazi se u Beču. Za studije na državnom univerzitetu treba izdvojiti nešto manje od 800 evra, dok je studiranje na privatnim fakultetima skuplje. Mana studiranja u Beču može biti to što postoji samo jedan državni univerzitet na kom se nastava u potpunosti odvija na engleskom jeziku. Svi ostali podrazumevaju da znate nemački jezik, ili da ste spremni da ga učite. Neki od univerziteta omogućavaju da godinu dana pre studija učite jezik.

Italija-studiranje u inostranstvu na privatnim fakultetima

Jedna od osnovnih prednosti jeste blizina Italije i to što iz Niša ili Beograda do mnogih italijanskih gradova možete odleteti sa nekom od niskobudžetnih kompanija. Viševekovna kultura koju baštini Italija svakako je plus za sve one koji za studiranje u inostranstvu odaberu ovu državu. Nikada im neće biti dosadno. Međutim, ono što je prednost Italije ujedno je i mana. Gotovo svaki od univerzitetskih centara - Venecija, Milano, Rim, Bolonja su i turističke destinacije. To znači gužve, veliki broj ljudi, ali i automobila, dvokratno radno vreme. Život je u ovim gradovima dosta skuplji u odnosu na ostale, a teže se dolazi i do smeštaja, koji je uglavnom okupiran od strane turista. Studiranje u inostranstvu, odnosno Italiji, ima još jednu manu, mada ako ste iz Srbije neće vam teško pasti. Birokratija! Na sve se čeka, tako da u kofer spakujte i strpljenje.

Holandija-studiranje u inostrnastvu u malim gradovima

Dobra strana Holandije jeste to što univerzitestki centri nisu koncentrisani samo u prestonici, već i u manjim gradovima, koji ništa ne zaostaju za onim u Amsterdamu. Na bilo kom od njih procedure za studiranje u inostranstvu su vrlo jasne, definisano su vaša prava i obaveze, kao i prava i obaveze profesora. Kvalitet studentskog života je u fokusu, a posebna pažnja se posvećuje kako psihičkom, tako i fizičkom zdravlju. Ono što može loše da utiče na vašu psihu jeste to što Holandija nema klasična četiri godišnja doba, a kiša ovde često pada. To ne bi bila toliko bolna činjenica, ali kada vam kažemo da treba da vozite i bicikl po kiši, verujemo da više boli. Naime, bicikl je ovde osnovno prevozno sredstvo, tako da razmišljajte i o njegovoj kupovini. Studiranje na engleskom se podrazumeva, jer holandski nije lak jezik. Međutim, biće vam potrebne bar osnove za sporazumevanje sa meštanima, kada napustite univerzitetski krug.

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor