Najljepša ostrva Italije koje jednostavno morate posjetiti

Italija je dom jednim od najljepših ostrva svijeta, a danas smo odabrali ostrva koje svakako trebate posjetiti ukoliko volite sunce, more, istoriju i dobru zabavu.

Lampedusa

Lampedusa je najjužnije ostrvo Italije, svega nekoliko nautičkih milja udaljen od obale Tunisa. Ostrvo je poznat po brojnim ljepotama od kojih valja izdvojiti predivnu Zečju plažu.

Ponza

OstrvoPonza smješten je u Tirenskom moru, a poznat je po svojoj predivnoj plaži Chiaia di Luna, koja je popularna još od Rimskog Carstva.

Stromboli

Ovo malo vulkansko ostrvo nastalo je zahvaljujući vulkanu koji je i danas među tri aktivna u Italiji. Zadnja erupcija dogodila se ne tako davne 2009. godine, a za sve eko-entuzijaste, ovo je destinacija koju jednostavno morate vidjeti.

Murano

Jeste li čuli za Murano staklo? Upravo se ono proizvodi na istoimenom ostrvu smještenom nedaleko od Venecije. Murano je došao na glas kao centar proizvodnje stakla nakon što je Venecija 1291. godine, odlučila preseliti sve radionice za proizvodnju stakla na taj tada udaljeni otok u laguni. Razlog? Pa, tada su neželjeni požari često znali izbijati u pretežno drvenoj Veneciji.

Palmarola

Ovo nacionalno blago je poznato po brojnim reljefnim raznolikostima koje zajedno čine jedno predivno ostrvo. Brojne litice, stijene i špilje, samo su dio onog što ostrvo nudi, a i što turisti obožavaju.

La Maddalena

Najveće ostrvo u istoimenom talijanskom arhipelagu smještenom u Kanalu Bonifacio između Sardinije i Korzike, u Tirenskom moru. Poznato od davnih vremena, ostrvo je poznato kao turističko odredište za brojne Talijane.

Procida

OstrvoProcida nalazi se tik uz obalu kod Napulja, a poznat je prekrasnoj prirodi, ukusnim gastronomskim specijalitetima i ljubaznosti svojih domaćina. Šta vam više treba? Raznolikost ostrva je toliko privlačna, da ćete se sigurno vratiti.

Capri

Capri je još od rimskih vremena bio čuven po svojim ljepotama. Ostrvo ima 3 kvadratna kilometra i 7.278 stanovnika. Na njemu se uz općinu Capri nalazi i općina Anacapri. Od druge polovine 19. vijeka Capri je postao popularno odredište evropskih umjetnika, književnika i drugih slavnih ličnosti.

Levanzo

Smješteno uz obalu Sicilije, ostrvo Levanzo je poznato odredište svih koji putuju na jug Italije. Ono je nastalo zahvaljujući vulkanskim aktivnostima na području Sicilije. Pa ako ne možete do Havaja, a volite pizzu i špagete...

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.