Najplaćenija zanimanja u regionu

Prilikom odabira zanimanja plata igra bitnu, ako ne i presudnu ulogu. Troškovi života, bilo pojedinca, bilo porodice, su svakog dana sve veći, dok je prosečna plata u prethodne dve godine u regionu „porasla“ tek za 30 evra. Tako je prosek plate za 2019. godinu 500 evra, a nažalost, u ruralnim krajevima mnogi o ovoj brojci mogu samo da sanjaju, jer se radi i za trostruko manje iznose.

Ipak, tu su i zanimanja koja na vaš račun mogu isporučiti šestrocifrenu brojku. Bilo da ste završili srednju školu ili fakultet, alternative postoje. Tradicionalno, dobro se kotiraja informatički sektor – ako je vaša strast programiranje, izrada sajta ili web design, na dobrom ste putu da zarađujete zavidne iznose. Poslednjih godina rast su zabeležile i plate u avio-saobraćaju, bankarstvu, marketingu, naftnoj industriji.

U nastavku teksta donosimo vam listu najplaćenijih i najperspektivnijih zanimanja u regionu. Ako razmišljate o prekvalifikaciji i promeni posla, obavezno je pročitajte.

Zaposleni u avio-kompanijama

Plate pilota lete nebu pod oblake. Simpatična igra reči, složićemo se, ali šalu na stranu – piloti su po iznosu mesečne zarade skinuli sa trona informatičare, koji su godinama suvereno vladali. Treba imati na umu da je pilotska škola prilično zahtevna i skupa, jer tri godine studija koštaju čak 45.000 evra. No, investicija se vrlo brzo otplati stupanjem u radni odnos.

Prosečna plata zaposlenih u avio kompanijama je oko 160 evra, ali imajte na umu da u prosek ulaze i šalterski službenici koji zarađuju neuporedivo manje. Plata pilota ide i do 4000 evra, kopiloti zarađuju tek nešto manje, dok zaposleni u kontroli letenja primaju oko 3.000 evra mesečno.

Stručnjaci za izradu sajtova

Posao web developer-a se uglavnom svodi na izradu sajta. Oni kreiraju, kodiraju i modifikuju web stranice, po željama i specifikacijama klijenata. Cilj je napraviti vizualno privlačan sajt, koji je po dizajnu prilagođen korisnicima i jednostavan za snalaženje. Izrada kvalitetnog sajta iziskuje pre svega znanje – poznavanje programskih jezika, kodiranja, algoritama, kao i strpljenje i marljiv i predan rad.

Ako je izrada sajta nešto čime bi želeli da se bavite u životu, a nemate završen fakultet iz oblasti informacionih tehnologija – imamo dobre vesti. Za zanimanje web developer-a fakultet vam nije neophodan. Svo potrebno znanje koje iziskuje izrada sajta možete steći na kursevima, ali očekuje vas mnogo napornog i teškog rada. Plata web developera-a dostiže 2000 evra, a ako odlučite da radite samostalno iznos koji možete zaraditi može biti i dvostruko veći, a zavisi od vaše posvećenosti i stručnosti.

Programeri

Za posao programera fakultet nije neophodan, ali znanje je imperativ. Programeri koriste veliki broj programskih jezika, kao što su Java ili C++, kako bi kreirali softverske programe.

Plate u ovoj sferi u firmama na domaćem tržištu variraju zavisno od pozicije. Tako junior programeri imaju prosečnu platu od 900 evra, medior programeri zarađuju do 1400 evra, dok senior programeri mogu primati više od 2000 evra mesečno.

Ovo zanimanje otvara i nebrojene mogućnosti za freelance poslove, obzirom da su programeri izuzetno traženi širom sveta. Ako tražite posao u ovoj oblasti ili dodatni izvor zarade, na raspolaganju su vam brojne platforme za frilensere.

Stručnjaci za marketing

Potražnja za stručnjacima iz oblasti marketinga nikada nije bila veća. Reklamne kampanje u medijima i na društvenim mrežama i istraživanje tržišta plaćaju se znatno više od srpskog proseka.

Zanimanja kao što su marketing menadžer, account menadžer, community menadžer, digital media menadžer uvek su na ceni. Iziskuju dosta znanja, strpljenja i komunikacije sa klijentima. Prosečna plata u ovom sektoru je oko 1.200 evra.

Zaposleni u duvanskoj industriji

Imajući u vidu da su cigarete najrasprostranjeniji porok, čija prodaja ne opada ni sa porastom cena, nije ni čudno da zaposleni u duvanskoj industriji imaju pozamašne plate. Na primer tri najveća proizvođača cigareta proizvodnju vrše u Srbiji i zapošljavaju veliki broj ljudi.

Minimalna plata zaposlenih u ovom sektoru je oko 500 evra, dok oni na visokim pozicijama zarađuju i preko 3.000 evra mesečno.

Zaposleni u finansijskom sektoru

Zaposleni u sektoru finansija zarađuju bar dvostruko više od srpskog proseka, tako je njihova prosečna plata u 2019.godini 1.000 evra. Naravno i u ovoj delatnosti ima unosnijih i manje unosnih zanimanja. Po profitabilnosti se ističu zvanja finansijski analitičar, finansijski savetnik, matematičari i statističari.

Osiguravajuća društva i penzioni fondovi, iako spadaju u finansijski sektor, nisu unosni koliko bankarski poslovi. Ako ste stručni u vođenju finansija birajte poslove pribavljanja i redistribucije finansijskih sredstava, jer su najunosniji.

Personalni treneri

Svest o zdravom životu i nužnosti fizičke aktivnosti porasli su i kod nas. Fitnes centri i teretane otvaraju se na svakom koraku, a potreba za ličnim trenerima je velika. Fitnes centri nude individualne i vođene programe vežbanja, za kojima postoji velika potražnja.

Sat vremena treninga sa ličnim trenerom košta najmanje 10 evra, dok članstvo u prestižnim teretanama na mesečnom nivou dostiže i vrtoglavu sumu od 150 evra. Tako vam ovo zanimanje može bez problema doneti platu veću od 1.000 evra. Fakultet za sport i fizičku aktivnost vam nije neophodan, ali serftifikat završenog kursa i obuke jeste. Cena obuke je u proseku oko 300 evra.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor