Oaza mira: Planina Tara na 190 kilometara od Beograda

Oaza mira: Planina Tara na 190 kilometara od Beograda

OVIH toplih augustovskih dana na planini Tari vri kao u košnici. Više hiljada turista je u hotelskom i privatnom smještaju na Kaluđerskim Barama, Račanskoj Šljivovici, Mitrovcu na Tari, Zaovinama, Osluši, Sokolini. Koloritna, gotovo nestvarna priroda, prekrasni pejzaži, dobar smještaj i povoljne, niže cijene u odnosu na druge planinske centre, i sve to na 190 kilometara od Beograda, svrstali su Taru u sam vrh srpskih turističkih destinacija.

Skoro četiri decenije nosilac razvoja turizma na ovoj planini je Vojna ustanova “Tara” sa 623 ležaja u hotelima “Omorika” i “Bijeli bor”, motelima i nacionalnim restoranima “Javor”, “Jeremičak” i “Radmilovac”.

– Po iskorišćenosti naših smještajnih kapaciteta i ove godine ubrajamo se među najbolje planinske centre u zemlji, a nema razloga da tako ne bude i ubuduće – priča Nevena Stanisavljević, portparol u Vojnoj ustanovi “Tara”. – Do kraja augusta nema nijednog slobodnog mjesta u hotelima “Omorika” i “Bijeli bor”, a prema najavama, i narednih mjeseci imaćemo dobru posjetu zahvaljujući i velikom interesovanju gostiju za vaučere. Do sada ih je u “Omorici” realizovano 105, a u “Belom boru” 21 vaučer.

U borovoj šumi su uređene trim-staze sa spravama za sport i rekreaciju od 1.600 metara i staze za šetnju dužine 10 kilometara. Staza ljubavi je uređena i dobila novi, još ljepši izgled.

Hotel “Bijeli bor”, 4,5 km udaljen od “Omorike”, ima sve uslove za kvalitetno izvođenje rekreativne nastave, škole u prirodi i sportskih kampova. Pored postojećih terena za rukomet, fudbal, odbojku, košarku, trim i ski-staze, “Bijeli bor” ima i dva najkvalitetnija teniska terena sa tvrdom podlogom.

Na Kaluđerskim Barama, proplanku okruženom stoletnim četinarima, smješten je apartmanski kompleks “Zeleni čardaci” sa konacima “Žubor” i “Slavuj”. Tu su letnjikovac, klupe za odmor, otvoreno ognjište, roštilj, pekara, prostor za igru djece i smještaj kućnih ljubimaca.

Mitrovac je jedna od najvećih visoravni Tare, na oko 1.080 metara nadmorske visine, gdje je izgrađeno veliko beogradsko dečje odmaralište.

CIJENE

POLUPANSION u hotelu “Omorika”, u jednokrevetnoj sobi je 3.150, dvokrevetnoj 2.600, a u apartmanu 3.700 dinara. Pun pansion u “Belom boru”je 2.350, a polupansion u depadansu “Javor” 2.250 dinara.

Za jednodnevni boravak u konacima “Žubor” i “Slavuj” u “Zelenim čardacima”, u sezoni, treba izdvojiti od 30 do 100 eura.

JEZERO I VIDIKOVAC

POSEBNU atrakciju ovog djela Tare čine svakako jezero Zaovine i vidikovac Kozja stijena, sa koga puca veličanstven pogled na kanjon Drine i jezero Perućac. Jezero Zaovine, okruženo šumama i proplancima predstavlja pravu oazu mira i tišine.

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave