Otkrijte svoj dominantan tip ličnosti

Od momenta rođenja, mi iskazujemo neke svoje karakterne osobine. Znate ono, kako je mirna beba, ili zašto samo plače i ne možeš joj nikako ugoditi. Svakako, ovo nije presudno jer deca se menjaju kako odrastaju, ali svakako da od malena poseduju dominantnu osobenost, koju će zadržati tokom celog života. Svako od nas je došao u situaciju da je upoznao nekoga, i da sa tom  osobom nikako nije mogao da nađe zajednički jezik. Prosto, vi niste isti tip kao ta osoba, sve posmatrate drugačije i prosto ne treba uspostavljati i održavati neke kontakte na silu.

Postoje osobe koje tačno znaju šta žele u životu, planiraju sve detaljno i trude se da ostvare svoje ciljeve. Vole da se ponašaju kao vođe, da predvode sve ostale, uvek iznose svoje mišljenje, paze na detalje i ništa ne prepuštaju slučaju. Kod njih je sve precizno i organizovano, jer jedino tako funkcionišu. Sa druge strane, imamo osobe koje uživaju u miru, vole prirodu i harmoniju. Nisu preterano druželjubivi, osim sa onima koji čine njihov krug bliskih ljudi. Kreativni su i usmereni na umetnost. Ne vole komande, a kroz život idu prateći svoj osećaj. 

Da li test ličnosti oduzima puno vremena?

Postoji mnogo načina na koje možete doći do saznanja kom tipu pripadate. Test ličnosti ne mora biti nešto što će vam oduzeti puno vremena, već za svega par minuta možete otkriti kom tipu pripadate. Ukoliko budete iskreni i potpuno zavirite u svoja osećanja, na sva pitanja možete odgovoriti za 10–ak minuta.

Ovaj upitnik, pre svega služi da saznate nešto o sebi, koje su vam sklonosti, gde vas čeka uspeh, ali i gde možete imati teškoće i moguće izazove različite vrste. Svaka osoba ima svoje osnovne potrebe i sopstveni način funkcionisanja. Ono što je važno i poželjno jeste da svako bude svestan svojih prednosti, ali i mana. Prednosti možete iskoristiti za sopstveni napredak, kao i za postizanje uspeha. Kada znamo svoje mane, lakše ćemo ih promeniti, ako uvidimo da nas one koče u mnogim životnim segmentima.

Drevni test ličnosti od samo tri pitanja

Testovi ne moraju biti strogo ozbiljni i zahtevati strogu koncentraciju. Oni mogu imati zabavan karakter i opustiti vas. Najbitnije je da odgovorite ono što vam prvo padne na pamet, da se ne udubljujete i ne analizirate pitanja. Zapisujte svoje odgovore. Zamislite ispred vas 5 životinja, ovcu, kravu, tigra, svinju i konja. Poređajte ih po redosledu koji vam najviše odgovara. Vaši odgovori govore koji su vaši životni prioriteti. Svinja označava novac, ovca predstavlja ljubav, krava karijeru, konj predstavlja porodicu, a tigar osećaj sopstvene vrednosti. Drugo pitanje podrazumeva da odaberete 5 ljudi koji su vam bitni. Zatim izaberite po jednu boju za svakog od njih. Te boje su zelena, crvena, žuta, bela i narandžasta. 

Zelena boja označava osobu koju ćete pamtiti do kraja života. Crvena predstavlja osobu koju volite najviše. Žuta označava osobu koja je imala veliki uticaj na vas, dok je bela ona osoba koja je vaša srodna duša. Narandžasta boja predstavlja osobu koja je vaš pravi prijatelj. U trećem pitanju se od vas očekuje da opišete zadate reči samo jednim pridevom, odnosno jednom rečju. Reči su mačka, pacov, pas, kafa i more. Odgovori označavaju vašu podsvest. Mačka označava kako vidite ličnost svog partnera, dok pacov otkriva na koji način vidite svoje neprijatelje. Pas označava vašu ličnost, kafa vaš stav o intimnim pitanjima, a more stav prema životu uopšte.

Ko su diplomate?

Četiri tipa ličnosti se smatraju diplomatama. To su protagonista, aktivista, advokat i posrednik. Protagonisti su osobe koje su rođene sa puno harizme i imaju sposobnost da budu vođe. Oni su veliki motivatori, pa se često među njima nalaze učitelji, treneri, ali i političari. Aktivista je osoba koja poseduje pravi slobodarski duh. Vole da se druže i upoznaju sa drugim ljudima, ali često ih možete prepoznati i kao glavne zabavljače u društvu. 

Advokati su one osobe koje svim srcem veruju u neku ideju i za nju se bore neumorno. Imaju čvrste stavove, odlučni su i poseduju jaku snagu volje. Oni smatraju da je svet pun nepravde, i pokušavaju da i drugima usade ispravne vrednosti, kako bi se i drugi borili protiv nepravde. Posrednici traže i najmanje zrno dobrote u svim ljudima, a često su stidljivi, mirni i rezervisani. Često su posrednici glumci, pesnici i književnici, jer im dobro idu jezici i skloni su učenju nekoliko jezika tokom života.

 

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor