Ovih pet namirnica pomaže u borbi protiv dijabetesa

Hurme

Ovo voće je veoma ukusno, ali i bogato vlaknima, zbog čega je preporučljivo dijabetičarima. Istraživanja su pokazala da su hurme bogatije antioksidansima od grejpa, narandži i brokula.

Mlijeko

Mlijeko je jedan od najboljih izvora kalcija i vitamina D. Dijabetičari mogu konzumirati i ostale mliječne proizvode poput sira i jogurta, koji će im pomoći da kontrolišu dijabetes.

Sjeme lana

Sjeme lana je dobar izbvor vlakana i alfa-linolenske kiseline, koja se u organizmu pretvara u omega-3 masne kiseline. Sjeme lana smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola, čime se smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, infarkta i drugih kardiovaskularnih problema.

Žalfija

Ova biljka potiče lučenje inzulina i aktivnost, što pomaže u smanjenu nivoa šećera u krvi. Osim toga, korisna je za jetru i pomaže njeno normalno funkcionisanje, čime se poboljšava imunitet.

Grah

Grah je bogat vlaknima i brzo zasiti te drži nivo šećera pod kontrolom, pa čak i smanjuje holesterol. Također, grah pomaže u sagorijevanju masti jer sadrži kalcij.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.