Parodontologija – zato što je važno pravilno lečiti desni

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi pravilnim lečenjem parodontopatije i svih drugih oblika zapaljenja desni.

Paradentoza je bolest potpornog aparata zuba koji usled bakterijske infekcije propada i zub gubi stabilnost pa na kraju dolazi do njegovog ispadanja. Redovnom kontrolom se detektuje oboljenje desni, a da bi se pronašao lek pomoć se traži u parodontoligiji koja će učiniti sve da se spreči gubitak zuba.

Važno je znati da se pod oralnom higijenom ne podrazumeva samo zdravlje zuba, već je važno brinuti i o zdravlju desni jer je samo tako zdravlje usne duplje potpuno.

O svemu što bi bilo važno da znate da bi izbegli probleme čitajte detaljnije u nastavku teksta.

Parodontologija – kakve probleme leči?

Prema svim statistikama čak 50% populacije ima oboljenje desni koji započinje crvenilom i blagom upalom, ali ako se ne leči stanje se razvija u ozbiljno oboljenje - paradentozu čije je lečenje dugo i uz neizvesan ishod.

Parodontologija pruža pomoć kako u slučaju blage infekcije tako i kod ozbiljnih situacija gde je stabilnost zuba već ugrožena.

Dobra dentalna higijena je prvi način za sprečavanje nakupljanja bakterija u gingivi koje prave štetu. Preporuka parodontologije je da se obavezno koristi konac za zube, ali i interdentalne četkice čime će se u potpunosti očistiti nakupljene bakterije od hrane i plak.

Pored ove, parodontolagija savetuje i da se stomatolog posećuje makar jednom u 6 meseci jer su tada problemi tek u začetku pa je lečenje lakše – ispiranjem desni ili antibiotskom terapijom. Važno je ukloniti kamenac koji štiti razvoj bakterija i produžava im život da stvaraju štetu.

Parodontoza – stanje koje parodontologija teže leči

Ako antibiotici i ispiranje ne pomognu i desni ostanu upaljene, mora se utvrditi da li su se stvorili parodontalni džepovi. To znači da je tkivo oko zuba na nekim delovima razoreno i da je potrebno ciljano uklanjanje tog dela putem režanj operacije.

Na ovaj način se zaraženo tkivo uklanja i sprečava širenje upale, a kada se upala zaustavi može se ugraditi i veštačka kost koja će vratiti stabilnost zubu.

Ipak parodontologijom tj. režanj operacijom se može ukloniti maksimalno 4 mm obolelog dela tkiva, a sve preko toga bi napravilo veću štetu nego korist.

Ono što je važno je da se radi na prevenciji, i pre nego što zatreba pomoć parodontologije. Zašto? Zato što se parodontoza ne može u potpunosti izlečiti tj. nije moguće obrnuti proces jer šteta je trajna. Ugradnja veštačke kosti (augmentacija) takođe ima svoje prednosti i mane. Najbolja solucija je zapravo da desni lečite na vreme i sprečite njihovo propadanje.

Ceo ovaj proces je mnogo lakši kada imate tim vrhunskih stručnjaka koji će da brinu o zdravlju vašeg osmeha i da „leče svakog pacijenta kao sebe“. Važno je da je stomatolog stručan i da ume da prepozna prve znake oboljenja desni, a zatim je bitno da ume i da primeni pravilno lečenje.

Vaše je da verujete svom zubaru, da redovno idete na kontrole i da pratite njegove savete. Na ovaj način će i krunice i desni ostati zdravi, a vaš osmeh blistav.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor