Pomozite svojim očima – život sa kataraktom

Genetika, ali i stil života, može pogoršati zdravlje svake osobe i dovesti do izvesnih oboljenja. To se odnosi i na čulo vida, jer su oči najosetljiviji organi, koji su izloženi različitim spoljašnjim uticajima, ali i stresom, lošim načinom ishrane i fizičkom neaktivnošću. 

Jedno od takvih oboljenja je i katarakta, koje se uglavnom javlja kod starijeg dela populacije i vodeći je uzrok slepila kod velikog broja svetske populacije. 

Šta je katarakta i kako se ona dijagnostifikuje?

Katarakta predstavlja oboljenje, koje utiče na zamućenje očnog sočiva, slabeći osnovnu funkciju oka, a to je vid. Javlja se postepeno, kada pacijent primećuje da slabije i otežano vidi, što se vremenom pogoršava. 

Katarakta se osim zamućenja vida, ispoljava i drugim siptomima. Osobe koje boluju od ove bolesti, objekte vide duplo i obično nejasno, oči su im osetljive na svetlost, boje nisu intenzivne, a vid je oslabljen, posebno noću. Dioptrija se menja, jer katarakta utiče na promenu prelamanja svetlosti u sočivu oka. 

Menja se kvalitet života, zbog nemogućnosti da osoba obavlja jednostavne radnje, kao što je čitanje ili noćna vožnja, uz pojavu čestih glavobolja. 

Katarakta se uglavnom javlja na oba oka istovremeno, veoma retko samo na jednom oku. Uglavnom se javlja kod osoba preko 65 godina života, a utvrđuje se oftalmološkim pregledom. 

Uzroci pojave katarakte

Katarakta je bolest starijih osoba, pa se većinom javlja kod pacijenata, kod kojih je procesom starenja vremenom došlo do zamućenja sočiva. Međutim, osim starenja, pojava katarakte je različita i može se javiti zbog genetskih poremećaja, određenih hroničnih bolesti kao što je dijabetes, povrede oka, prethodnih operacija na oku, dugotrajnog korišćenja nekih lekova, UV zračenja, ali i oboljenja oka kao što je glaukom itd.

Lečenje katarakte – kako odabrati najboljeg očnog lekara u Beogradu?

Lečenje katarakte se može tretirati operativnim postupkom, što povećava delikatnost pomenutog zdravstvenog problema. Razumljivo je da za svoje oči želite samo najbolje i sigurne usluge, pa ukoliko znate neku osobu koja se operisala, potragu odgovarajućeg oftalmologa možete odabrati prema preporuci. 

Po čemu se izdvaja najbolji očni lekar u Beogradu? Potraga za dobrim oftalmolozima ume da bude poprilično naporna, međutim u stručnost očnih lekara ćete se uveriti već nakon prvog pregleda, gde se primeti njihova profesionalnost. Svakako da odabranu oftalmološku kliniku možete proveriti na sajtu i pogledati sva iskustva njenih pacijenata. 

Dobar očni lekar će izvršiti detaljni pregled očiju, uzeti vašu anamnezu i predočiti vam o svim opcijama na koji se može tretirati vaš zdravstveni problem. Nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima, jer je lekarima važno da razumete svoju bolest i potencijalna rešenja. 

U slučaju lečenja katarakte, metode koje se primenjuju su klasična i laserska operacija. Intervencija ne traje dugo i radi se u lokalnoj anesteziji. 

Koliko traje oporavak nakon invazivnog postupka?

Nakon operacije, poboljašanje je vidljivo već nakon jednog dana od hirurške intervencije. Međutim, za potpuni oporavak uzima se period od nedelju dana. Tada su rizici od pojave bilo kakvih komplikacija smanjeni na minimum.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor