Pomozite svom detetu da sačuva svoje oči i vid u mladosti

Preventivni oftalmološki pregledi dobijaju na značaju još od rođenja deteta, a koliko su važni govori u prilog činjenica da se u periodu mladosti može otkloniti većina prepreka vezana za normalan razvoj vida. 

Tokom prvih meseci bebinog života, vid je razvijen, ali bebe ne vide jasno na daljinu, a oči nemaju razvijen fokus. Reakcija na boje, svetlost i predmete koji se kreću je za ovaj uzrast dovoljan znak da je sa vidom sve u redu. Vremenom se vid kod beba izoštrava i popravlja, pa ona počinje da prati pokrete i zadržava fokus na njima. Oftalmolozi smatraju da bi se prvi pregled očiju kod dece trebalo obaviti tokom prve godine od rođenja deteta. Kako se oči kod mališana razvijaju sve do treće godine, postoje velike šanse da se u tom periodu otklone nepravilnosti u razvoju oka i vida. 

Ukoliko roditelji primete da dete često trlja oči, preblizu drži slikovnicu, igračku ili se približava televizoru dok gleda crtaće, škilji i skuplja oči da bi bolje videlo, trebalo bi se javiti što pre oftalmologu radi pregleda oka i provere vida. Takođe, javljanje očnom lekaru je obavezno i ukoliko se kod deteta primete problemi sa kapcima, kada oni padaju preko oka i time narušavaju normalan razvoj vida. U tom slučaju pristupa se blefaroplastici. 

Kada je blefaroplastika kod dece preporučljiva?

Bolest kapaka ili ptoza najčešće podrazumeva pojavu opuštenih kapaka, koji se javljaju usled nedovoljnih razvijenih mišića gornjih kapaka ili problema sa očnim nervima. Kod dece, spuštenost kapaka se može lako predvideti i nije uvek izražena. Međutim, postoje simptomi koji su naizgled bezazleni – učestalo i otežano treptanje, zabacivanje glave da bi dete bolje videlo i druge atipične pojave, koji mogu značiti pojavu ptoze. Vremenom, opušteni kapci prekrivaju delove oka, pa osim estetskog izgleda, ukoliko se ne primeni zahvat blefaroplastike, posledice koje se mogu javiti su oštećenje vida, upala očiju, zakrivljeni rast trepavica i drugi problemi. Ptoza može uticati i na samopouzdanje i izazvati brojna psihološka stanja i neprijatnosti. 

Spušteni kapci se mogu javiti na jednom ili oba oka, usled naslednih ili stečenih faktora. Iz tog razloga, redovna kontrola očiju kod oftalmologa može biti od velikog značaja za otkrivanje ptoze i njenu korekciju. 

Najefikasnije rešenje podizanja očnih kapaka je blefaroplastika, koja podrazumeva operativni zahvat uklanjanja viška kože sa kapaka i zatezanja očnih mišića. Navedeni operativni zahvat se uglavnom izvodi kod dece koja su starija od tri godine, a najčešće kod tinejdžera i odraslih. Što se blefaroplastika ranije obavi, mogućnosti za ostajanje posledica po vid i oko su minimalniji. 

Koliko traje oporavak nakon blefaroplastike?

Posle svake operacije sledi period oporavka kako bi rezultat zahvata bio što uspešniji. Tako je i sa blefaroplastikom, posle koje bi pacijent trebalo da smanji naprezanje očiju i bavljenje sportom svede na minimum u periodu od dve nedelje. Posle blefaroplastike normalno je da se javi pojava otoka i podliva, a mirovanje je od ključnog značaja za oporavak. Iako operacija kapaka može biti prilično stresna za decu, tinejdžere, a naročito za roditelje, ona je nužno rešenje lepog pogleda i zdravih očiju.  

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor