Prednosti i mane boja za beton

 

Boje za beton nisu inovacija u betonskoj industriji, ali su sa razvojem tehnologije postale vrlo popularne. Naročito su parktične što se lako nanose, postojane su i efektne. Sve je veća njihova primena, a i potražnja, jer mogu ofarbati različite spoljašnje (staze, fasade, zidovi, tremovi,...) i unutrašnje površine (zidovi u stambenim prostorima, radionicama, teretanama, garažama,...). preporučljivo je da se za bojenje betona pozove majstor, ali ako smatramo da smo dorasli ovoj vrsti radova, možemo bojiti beton i sami.

Bojenje betona bez majstora

Betonska površina koja će biti tretirana najpre mora da se očisti. Ukoliko su tragovi stare boje i dalje tu, potrebno je razbiti ih kompresorima ili specijalnim reagensima. Za ovaj deo posla često su dovoljne samo šmirgla i lopatica. Potom treba pokupiti najsitniju prašinu sa te površine i isprati mlazom vode. Pošto se dobro osuši, trebalo bi zapušiti rupe i pukotine i onda se može pristupiti boljenju. Zavisno od tipa boje za beton, stavlja se premaz. Onda se nanosi boja, sloj po sloj, koliko je već potrebno, kako bi se dobila željena nijansa. Neophodno je da se svaki sloj suši od 8 do 24 sata, zbog postojanosti boje i njenog boljeg prodiranja u beton. Najbolje je farbati beton preko leta, zbog sušenja, naročito ako su u pitanju spoljašnje površine. 

Kkao biramo boje za beton?

Boje za beton nisu samo estetsko rešenje za betonske površine, već one treba da, zavisno od namene i karakteristika, štite od vlage, od oštećenja, od sunca itd. Trebalo bi i da na neki način ojačaju beton. Silikatne i silikonske boje su odlične za spoljašnje površine – štite od vlage, od gljivica, od sunčevih zraka, ali bi ih trebalo izbegavati u područjima koja obiluju vodom, jer nisu dovoljno vodopropustljive i zato se mogu stvoriti abrazije. Inače se lako nanose, dobro prijanjanju površini i vrlo su postojane. Akrilne boje za beton se mogu koristiti za spoljašnje i unutrašnje betonske površine. Lako se nanose, dugo traju i idealne su za dekorativne elemente.

Boje za beton se prave u nekoliko osnovnih boja, ali se dalje mogu kombinovati, mešati i tako daju potpuno nove nijanse. Pored toga, moguće je tim bojama dati različite „efekte“ – mat varijante, sjajne/lakirane, fluorescentne i sl. Različitim tehnikama farbanja se mogu simulirati različite teksture površina. One se mogu obogatiti ili ukrasiti i šljokicama, kamenčićima, mozaikom itd.  

Nedostaci boja za beton

Najveći nedostatak boja za beton je što su nedovoljno otporne na UV zrake. Proizvođači se godinama trude, da ih u tom pogledu unaprede, ali i da ubede potrošače da će boje besprekorno stajati i trajati. Druga mana boja za beton je ta što je nosač boje aceton. Na primer, ukoliko se dogodi da u toku farbanja boja negde prsne ili se prospe, vrlo teško ćemo je skinuti. Onda, u zavisnosti od same podloge koja se boji, kao i od različitih proizvođača, mogu se javiti mnogi dodatni problemi (na pr. vlaga na betonskoj površini i izbledela boja). Rešenje za to mogu biti reaktivne boje, ali se one mogu koristiti samo na poliranim betonima.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor