Priroda Švajcarske - neverovatni krajolici i resursi koji znače

Svi koji su nekad imali zadovoljstvo da se upoznaju sa predivnim Švajcarskim krajolicima, znaju da priroda nije štedela na lepoti svih krajeva u ovoj maloj, ali resursima vrlo bogatoj zemlji

Planinski vrhovi koji su prekriveni snegom čak i tokom najtoplijih dana u godini, tirkizna jezera koja spadaju u najčistija evropska jezera i beskonačno duge poljane prekrivene alpskim cvećem stavili su ovu zemlju na listu želja mnogih svetskih putnika.

Idilično zaleđe Lucerna

Prvi primer Švajcarskog mesta nestvarne lepote je grad Lucern, smešten kraj Lucernskog jezera, i okružen planinskom panoramom. Stare crkve, dvorska utvrđenja i drveni mostovi konzervirali su dah prošlih vremena u ovom gradu čija je okolina danas najpoznatija po drvno prerađivačkoj industriji

Jezero ima nepravilan oblik, tako da deluje kao da zalazi u četiri različite doline, mada je celom površinom smešteno u dolini reke Rojs. Spektakularnoj lepoti jezera doprinose snežni planinski vrhovi koji ga okružuju

U okolini Lucernskog jezera, smeštene su fabrike okružene sa četiri šumska kantona, od čijih se stabala dobijaju najfinije podne obloge na svetu. Laminat svetskog lidera Swiss Krono nastaje upravo u ovim krajevima, a više o njegovom poreklu možete saznati ovde.

Materhorn - planinsko čudo prirode

Najslikanije planinsko čudo prirode u Švajcarskoj je planina Materhorn, koja predstavlja i prirodnu granicu između Švajcarske i Italije. Ovaj gigant piramidalnog oblika uzdiže se toliko visoko nad pejzažem čineći ovu planinu u alpskom vencu, jednom od najviših u državi. Kroz planinu i preko nje, skijaše i snoubordere prevoze tramvaji, koji idu čak blizu njenog vrha, udaljenog od zemlje neverovatnih 4.478 metara.

Ženevsko jezero - biser zapadne Evrope

Obgrljeno gradskim pejzažem sa zapada i Lozanom sa istoka, ogromni vodeni basen Ženevskog jezera poznat je na ovim prostorima još od keltskog doba, kada je i dobio ime “Lem an” iliti Velika voda. Ovaj deo Švajcarske je naseljen mahom frankofonima, od kojih je nasledio niz idiličnih predeoka sa dvorcima koji se pomaljaju između čokota vinove loze

Obale jezera poznate su po kilometrima dugim zasadima vinove loze, iz kojih teče najfinije švajcarsko vino. Ženevsko jezero je jedno od najvećih i najlepših jezera u zapadnoj Evropi, a pravi ga reka Rona, okružena planinskim vrhovima Mon Blana i Gran Kombena. Ovo jezero je sjajan izbor za sve ljubitelje veslanja, jedrenja, surfovanja, i ronjenja.

Oeshinen jezero kraj Berna

Iako je relativno malo, ovo jezero na bernskoj visiji zaista oduzima dah već pri prvom susretu,a  razlog tome je njegova ušuškanost u strme litice zaštićenog planinskog venca Jungfrau-Aleč. 

Najlakši način da dođete do jezerskih obala i uverite se u razlog UNESCO-ve potrebe za zaštitom je uska planinarska staza na manje od pola sata hoda planinom, koja osim ovog rajskog jezera čuva i mnoštvo alpskih livada, glečera i vodopada.

Bodensko jezero na tromeđi

Bodensko jezero pravi reka Rajna sa svoje tri pritoke, u severnom delu Alpa, na tromeđi Švajcarske, Austrije i Nemčake. Sa površinom od 536 kvadratnih kilometara, Bodensko jezero spada u treće najveće jezero u centralnoj Evropi.

Netaknuta priroda i mogućnost za raznorodne sportske aktivnosti svake godine privuku na desetine miliona turista iz celog sveta. Plivanje, jedrenje, sportski ribolov i ronjenje su najaktuelniji u letnjim mesecima, dok je zimi ovo podalpsko mesto stecište ljubitelja skijanja.

Jezero krasi kristalno čista vodi u kojoj se ogledaju okolne planine. Duž jezera su načičkani pitoreskni gradovi, mnoštvo uređenih staza za šetnju i dosta zamkova.

Jezero sa idiličnim ostrvcima - Mađore

Na južnom obodu snegovitih Alpa, široko oko 212 metara kvadratnih, tokom dalekog glacijelnog perioda nastalo je jezero Mađore - najveće jezero u južnoj Švajcarskoj. Jezero je svojim većim delom smešteno u Italiji ali se u švajcarskom delu nalaze prelepa ostrva Brisago.

Ostva Brisago su jedna od najvećih atrakcija na ovom jezeru zahvaljujući čuvenoj botaničkoj bašti. Jezero je okruženo strmim planinskim liticama, sa kojih se gotovo uvek beli sneg, koji svetlucajući čak i leti dodatno doprinosi spektakularnosti ovog mesta.

Najveći vodopad u Evropi - Rajfal

Na severu Švajcarske, reka Rajna pravi najveći vodopad u Evropi, koji po njoj nosi i naziv - “Rajnfal”. Vodopadi su udaljeni 4 kilometara od poznatog grada satova - Šafhauzena, na putu ka Bazelu i predstavljaju prirodnu granicu između Nemačke i Švajcarske. Skup od tri vodopada, širokih 150 metara, visokih 23 metra, koji idu u dubinu do 13 metara još nazivaju i Švajcarskom čarolijom.

Voda je bistra i u njoj ima dosta ribe, a naročito jegulja. Ispred vodopada se nalazi i istoimeni nacionalni park sa velelpnim zamkom Laufenom koji je pretvoren u turistički objekat. U njemu je predstavljena cela istorija vodopada putem izložbe koja vodi na putovanje kroz vreme. Pored dvorca nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža fascinantan pogled na vodopade i ceo nacionalni park Rajnfal. 

Kuda god da se zaputite u Švajcarskoj, svuda očekujte fascinantne prirodne pejzaže, i fotografije koje će ličiti na razglednice. Švajcarski krajolici su pravi primer dobro iskorišćenih prirodnih resursa u službi razvoja jedne države.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor