Najpopularniji zimski sportovi u Evropi

Najpopularniji zimski sportovi u Evropi

Zahvaljujući brojnim planinskim masivima, kao i klimi, Evropa je kolevka mnogih zimskih sportova, a evo i koji su najpopularniji.

Kada dođe zima i padne prvi snijeg, svim ljubiteljima ovog godišnjeg doba probudi se želja za odlaskom na planinu i za bavljenjem omiljenim zimskim sportovima. Najpopularnije lokacije koje turisti rado posjećuju tokom zimskih mjeseci su Austrija, Slovenija, Italija, ŠvajcarskaSupernova Travel nudi mnogo opcija za zimovanje, a u zavisnosti od toga koju destinaciju odaberete imate priliku da uživate u brojnim zimskim sportovima i aktivnostima na snijegu koje ovi ski centri nude.

Evropa je kolevka mnogih zimskih sportova, a zahvaljujući brojnim planinskim masivima, kao i klimi koja u većem dijelu kontinenta izuzetno pogoduje takvim aktivnostima, i dan danas su mnogi sportovi na snijegu i ledu veoma popularni. Ovo su samo neki od njih:

#1 Alpsko skijanje – zimski sport broj 1 širom Evrope

Skijanje je svakako najpopularniji i najmasovniji zimski sport. Najpopularniji vid skijanja jeste alpsko skijanje, koje je naziv dobilo po Alpima gdje je tradicija takvog načinja skijanja i začeta. Ovaj vid skijanja vrlo je raširen i kao vid rekreacije, ali je i jedan od standardnih olimpijskih sportova.

Discipline koje postoje u okviru alpskog skijanja mogu se podijeliti na:

  • tehničke (slalom i veleslalom)
  • brzinske (spust i super-veleslalom)

U kategorizaciji alpskog skijanja kao takmičenja postoje takođe i alpska kombinacija, kao i paralelna takmičenja. Za jedno takmičenje važna je i postavka skijaške staze, odnosno raspoređenost kapija oko kojih takmičari moraju da idu.

Ovaj sport je izuzetno popularan širom Evrope, a najviše u onim zemljama odakle dolaze i najuspešniji takmičari – Norveška, Austrija, Švajcarska

#2 Biatlon – istrajnost i preciznost

Biatlon je prvenstveno termin kojim se označava sport koji se sastoji od dvije discipline. Međutim, biatlon je i zvanično naziv zimskog sporta koji kombinuje skijaško trčanje i gađanje iz puške. Ovo je sport koji izuzetno fizički zahtjevan, a pored toga takmičare mora da krasi i dobar fokus i koncentracija.

Takmičari sve vrijeme tokom skijaškog trčanja nose na leđima pušku, težine oko 3,5 kilograma, a kada dođe do gađanja potrebno je pogoditi 5 meta, koje su udaljene oko 50 metara. Stav prilikom gađanja može biti ležeći ili stojeći, a svaki promašaj mete donosi ili kaznene sekunde, tj. dodavanje vremena, ili kazneni krug, tj. dodatno trčanje.

Ovaj sport izuzetno je popularan prije svega među skandinavskim takmičarima, Norvežanima, Šveđanima, a veliku pažnju ima i Njemačkoj, Rusiji, Austriji. Ovaj sport može biti odličan fizički trening, ali i trening psihe i koncentracije.

#3 Hokej na ledu – najdinamičniji sport

Hokej na ledu je zimski, ekipni sport koji se igra na terenima prekrivenim ledom. Igrači se po ledenoj površini kreću pomoću klizaljki, postižući pritom brzine i do 40 km/h, što hokej svrstava u kategoriju najdinamičnijih i najbržih ekipnih sportova.

U igri učestvuju dvije ekipe sa po šest igrača, a cilj je pogoditi protivnički gol pločicom, koja je izrađena od vulkanizirane gume i naziva se pak. Igrači upravljaju pakom dugačkom palicom, koja je zakrivljena na donjem dijelu.

Hokejaška utakmica sastoji se iz tri dijela od po 20 minuta, a tim koji po istjeku predviđenih 60 minuta ima više golova je pobjednik. Najuspešnije reprezentacije u hokeju na ledu, bilo u muškoj ili u ženskoj konkurenciji, su Rusija, Češka, Finska, Slovačka, Švedska, kao i Kanada i SAD. Reprezentacija Srbije u ovom sportu takmiči se u drugoj svetskoj diviziji.

#4 Umetničko klizanje – sofisticiranost i umjetnost

Umetničko klizanje, ili balet na ledu kako ga neki nazivaj, jeste sport u kojem individualci, parovi ili grupe izvode akrobacije (skokove, piruete) na ledu, uz pratnju muzike. Ovaj sport akcenat stavlja i na mnoge druge detalje, pa tako svi takmičari imaju specijalno dizajnirane kostime, koreografije, a osim tehnike i fizičke pripremljenosti važan je i vizuelni izraz.

Umetničko klizanje nastalo je sredinom 19. vijeka, najverovatnije u Holandiji. Prvobitno su korišćene klizaljke od drveta i kostiju, a onda su zamjenjene onim od gvožđa i čelika. Sport je izuzetno popularan širom Evrope, pre svega u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji

#5 Skijaški skokovi za one najhrabrije

Ski skokovi predstavljaju posebnu sportsku disciplinu skakanja na skijama u kojoj se skijaš spušta niz posebno konstruisanu skakaonicu, a nakon odraza pokušava da preleti što veću udaljenost. Ovaj sport u sebi objedinjuje skijanje i skakanje u dalj, pa je potrebna veoma velika utreniranost i koncentracija da bi se jedan skok uspješno izveo.

Kada je u pitanju takmičenje, prilikom rangiranja uzimaju se u obzir prije svega dužina skoka, ali i stil skakača koji ocjenjuju sudije. U poslednje vrijeme u konačnu ocjenu uračunat je i uticaj vjetra, pa tako takmičar koji ima vjetar sa leđa dobija dodatne poene, dok takmičar koji ima vjetar u prsa dobija negativne poene.

Skokovi koje izvode najbolji takmičari kreću se od 130 do 140 metara, dok na “letaonicama” skakači mogu da “lete” i preko 240 metara. Najbolji takmičari dolaze iz Austrije, Njemačke, Norveške, ali i Slovenije.

#6 Karling – taktičnost i promišljenost

Karling je škotski nacionalni sport koji se igra na ledu. U ovom sportu u kojem se takmiče dva tima sa po četiri igrača cilj je polirane granitne kugle smjestiti u kružnu metu koja je iscrtana na ledu. Kugle, teške oko 20 kilograma, se sa jednog kraja terena guraju na drugi, a u pozicioniranju kugli u metu takmičarima su na raspolaganju i takozvane metle kojima glačaju led.

Za bavljenje ovim sportom potrebna je velika doza strategije i timskog rada kako bi se odabrala najbolja putanja i položaj kamena u svakoj situaciji, te se stoga karling često naziva i “šahom na ledu”. Iako počeci karlinga sežu u srednjovekovnu Škotsku, on je uvršten među zvanične discipline na Zimskim olimpijskim igrama tek 1998. godine u Naganu. Ovaj sport je izuzetno popularan u Švedskoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, ali i u Kanadi, odakle i dolaze najbolji takmičari.

#7 Bob – dinamični sport  

Bob je zimski sport u kojem takmičari pokušavaju da se u što kraćem vremenu spuste niz usku, krivudavu, zaleđenu stazu u specijalno napravljenim aerodinamičnim sankama. Te sanke se takođe nazivaju bob, a mogu biti sa dva ili četiri sjedišta, odnosno takozvani bob dvosjed i bob četvorosjed.

Muškarci se takmiče u obe discipline, dok se žene takmiče samo u dvosjedu. Za svaku od disciplina propisane su tačne dimenzije boba. Dužina boba kreće se od 2,7 metara (dvosjed) do 3,8 metara (četvorosjed). Maksimalna težina koju bob može imati, uključujući posadu, je oko 630 kilograma (četvorosjed), odnosno 340 kg i 390 kg kada su u pitanju ženski i muški dvosjed. Staza za bob je prosječne dužine od 1.200 do 1.300 metara, uz 15-ak krivina. Na većini staza se postižu brzine i do 130 km/h.

Bob se kao sport pojavio u Švajcarskoj, krajem 19. vijeka, a prva bob staza napravljena je u Sent Moricu. U početku bob su bile obične sanke, kojima je pridodat mehanizam za kočenje. Prve bob-sanke bile su napravljene od drveta, kasnije su se pravile od metala, dok se današnji bobovi prave od gvožđa i fiberglasa.

#8 Snowboarding – uzbuđenje i atraktivnost

Snowboarding (snoubording) ili skijanje na dasci je zimski sport koji uključuje spuštanje niz padinu prekrivenu snijegom na dasci koja je privezana za noge takmičara. Daska je u prosjeku dugačka oko 155 centimetara, široka oko 28 cm, a debela 1 cm.

Ranije se smatralo da će nevješti daskaši upropastiti snijeg na stazama, pa je tako krajem prošlog vijeka većina skijališta zabranjivala snowboarding, ili pak imala odvojene spusteve za snowboardere. Danas, otprilike 97% svih skijališta u Europi i Sjevernoj Americi dozvoljava i snoubording, a sport je zvanično uvršten i u Zimske olimpijske igre 1998. godine.

Zimski sportovi pored atraktivnosti koju nose sa sobom, su veoma popularni među ljudima jer se uglavnom odvijaju napolju, na planinama prekrivenim snijegom, pa pored zdrave fizičke aktivnosti uključuju i boravak u prirodi na svježem vazduhu.

1 comment
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori