Prvi put u historiji snimljen zvuk vjetra na Marsu

NASA-ina sonda InSight, koja je na Crvenu planetu sletjela 26. novembra, je opremljena seizmometrom koji se trenutno nalazi na lenderu, a kasnije će biti spušten na tlo te tako "slušati" unutrašnjost Marsa.

No, seizmometar je sasvim slučajno "pokupio" vibracije koje je izazvao vjetar prelazeći preko solarnih panela na sondi, te su NASA-ini naučnici odmah reagovali i iskoristili priliku da prvi put u historiji snime zvuk vjetra na Marsu.

Vjetar na Marsu koji možete čuti na snimku je puhao brzinom od 16 do 24 kilometra na sat, a ovo je bila "treća sreća" kada je u pitanju pokušaj snimanja zvuka vjetra na susjednoj planeti.

NASA-ini naučnici su 1999. godine prvi put pokušali snimiti zvuk vjetra na Marsu, no letjelica Mars Polar Lander se slupala nakon što su joj motori otkazali neposredno pred slijetanje.

Drugi put letjelica Phoenix Lander je uspješno došla do tla, ali su se instrumenti na njoj pokvarili na putu do Crvene planete.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.