Rak prostate rjeđe pogađa obrezane muškarce

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su obrezani muškarci skloniji nižem riziku za rak prostate od osoba kojima nije uklonjen prepucij. Tako Svjetska zdravstvena organizacija već preporučuje obrezivanje, pozivajući se na istraživanja koja su pokazala da obrezivanje smanjuje rizik od zaraze HIV-om kod heteroseksualnih muškaraca.

Naučnici sa Fred Hačinson centra za bolesti raka pretpostavljaju da su polno prenosive bolesti veliki rizik za dobijanje raka prostate zbog upala koje prate infekciju. Rezultati pokazuju da obrezani muškarci imaju 20% manje šanse da dobiju rak prostate, ako su obrezani prije prvog seksualnog iskustva.

Džonatan Rajt je došao do tog rezultata nakon analiziranja informacija sa 3.399 muškaraca od kojih je 1.754 imalo rak prostate, a 1.654 nije. Rezultati posebno pokazuju da obrezani muškarci imaju manji rizik za dobijanje agresivnog raka prostate za 18%, a sveukupno manje agresivnu bolest za 12%.

Istraživači kažu da kožica na penisu stvara vlažno i pogodno okruženje za bakterije. Upalni procesi mogu promijeniti ćelijsku strukturu, što dovodi do raka. Muški prepucij je podložan pojavi sićušnih ranica, pogotovo tokom seksa. Kroz njih bakterije i virusi lako i brzo ulaze u krvotok. Dosadašnja su istraživanja pokazala kako su obrezani muškarci izloženi manjem riziku od posjekotina, ogrebotina i drugih manjih ozljeda penisa za vrijeme seksa.

Naučnici su prošle godine otkrili kako žene i djevojke obrezanih muškaraca rjeđe obolijevaju od humanog papiloma virusa ili HPV-a, a koji može dovesti do raka vrata maternice.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cancer.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.