Razlika između privatne penzije i životnog osiguranja

Ako ste guglali koja je razlika između private penzije i životnog osiguranja ili ovo pitanje možda zanima nekog od vaših prijatelja, onda ste na pravom mestu. U nastavku ćemo vam dati detaljnije informacije u vezi ova dva finansijska proizvoda.

Iako su oba jednako dobra, vi ćete napraviti izbor na osnovu vaših potreba. Ukoliko ste finansijski dobro potkrepljeni, svakako vam predlažemo da se opredelite i za jedan i za drugi. Tako ćete napraviti diversifikaciju svojih ulaganja, a to je svakako topla preporuka kada upravljate svojim novcem.

Iako je suština ovih finansijkih proizvoda delimično ista – obezbeđujute finansijsku sigurnost za svoju porodicu i sebe –, svakako da postoje razlike među njima, koje se tiču glavnih karakteristika proizvoda i njihove namene.

Uplate

Krenućemo od novčanog iznosa. Reći ćemo da se početna premija za mešovito životno osiguranje kreće od 2.400 dinara svakog meseca. Ako ste se odlučili za privatnu penziju, minimalna uplata može iznositi samo 500 dinara.

Važno je da znate da se kod sklapanja polise osiguranja obavezujete da redovno uplaćujete premiju, spram dinamike koju dogovorite.

S druge strane, kao što samo ime kaže, plaćanje doprinosa u doborovoljnim penzijskim fondovima je fleksibilno tj. dobrovoljno. Dakle, možete uplaćivati koliko hoćete i kad to poželite. Dinamiku plaćanja birate sami, uplaćujte redovno ili povremeno. Iznose uplata takođe možete menjati kako vam odgovara. Jedan od bitnijih benefita privatne penzije jeste taj što možete ostvariti značajne poreske olakšice.
 
Ugovor o članstvu / polise osiguranja

Ugovor o članstvu u penzijskim fondovima je trajan. Kao što smo već spomenuli, dinamika uplate je potpuno fleksibilna pa, samim tim, i vreme trajanja ugovora nije određeno. Pristupna starost članova fonda ne postoji, može se uplaćivati za decu od rođenja.

Uslov za isplatu privatne penzije utvrđen je zakonom i odnosi se na sve članove fonda. Inače, sredstvima se može raspolagati kad osoba napuni 58 godina, a najkasnije u 70. godini života. Kada se kupi polisa životnog osiguranja, tada se ugovara i period uplate, koji minimalno iznosi 5, a maksimalno 25 godina.

Akumulirani iznos i isplate

Kad je reč o isplati novca, ako ste redovno uplaćivali premiju kod životnog osiguranja, onda računajte na osiguranu sumu koja vam je unapred definisana, uz pripisanu dobit koja je ostvarena tokom godina akumulacije.
 
Kao što je uplata privatne penzije fleksibilna, isto važi i za isplatu iste. Vi sami birate kada i koliko želite da vam se isplaćuje. Moći ćete 24/7 da imate uvid u svoj račun u fondu, kao i da jednom godišnje dobijate obaveštenja o obavljenim transakcijama i trenutnom stanju na računu.

Važno je da znate da se prilikom isplate iz dobrovoljnog penzijskog fonda ne plaća porez na kapitalnu dobit.

Kad je u pitanju ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove, treba spomenuti da je sigurnost na visokom nivou. Prema Zakonu su definisani svi uslovi ulaganja, a primenu ove regulative kontroliše NBS.

Takođe, bitan benefit, pored pružanja dodatne finansijske stabilnosti, jeste taj što su ovi proizvodi nasledni. Možemo zaključiti da su privatna penzija i životno osiguranje, veoma korisni proizvodi i da bi ih trebalo koristiti. Ovi proizvodi, vama i vašoj porodici, mogu pružiti dodatnu sigurnost i dugoročnu finansijku stabilnost. Kad je u pitanju privatna penzija, možete fleksibilno vršiti plaćanja u visini iznosa koji vam odgovara, uz značajne poreske olakšice, i tako obezbediti sebi dodatni prihod u budućnosti.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor