Redovna briga o zubima umanjuje primenu zubnih navlaka

Naročita pažnja se poklanja održavanju pravilne oralne higijene i uravnotežene ishrane za jačanje zubne kosti. Tokom vremena zubi postaju krti i lomljivi, stoga se pronalaze brojne estetske metode stomatologije, koje će ublažiti vidljive promene. Ukoliko su zubi deformisani, neophodno je pronaći uzrok navedenog problema i stomatološkim metodama lečiti nastale promene. Zdrav zubni koren je potencijal za primenu brojnih estetskih dentalnih promena. Ipak, najveću primenu imaju adekvatne zubne navlake koje u osnovu vrše zaštitu oštećenog i slabog zuba od daljeg uticaja karijesa. 

Adekvatna primena krunica za zube utiče na očuvanje funkcionalnosti zuba

Primena krunica za zube našla je primenu u adekvatnom očuvanju zuba, odnosno oblika i snage koja utiče na poboljšanje funkcionalnosti. Postavljanje krunica ojačava zube utičući na vitalnost i njihovu postojanost. Ugradnja je primenljiva na svim zubima, pri čemu se posebna pažnja poklanja prednjoj strani, sa osvrtom na ujednačenu boju i modifikaciju sa ostalim prirodnim zubima. 

Primenom su definisani osnovni materijali za izradu krunica za zube, odnosno bezmetalne i keramičke krunice. Brojni razlozi definišu njihovu krajnju primenu, zavisno od detaljno utvrđenog stanja pacijenta odnosno zdravlja zuba. Ukoliko pacijenti već poseduju zubni most, uloga krunica je njihova potpora koja će sprečiti dalji deformitet. 

Zubne krunice su pronašle uspešnu primenu na pokrivanju ugrađenog zubnog implanta. Ukoliko su pacijenti imali prethodan tretman lečenja zubnog korena, krunice su pronašle primenu u prikrivanju opisanog zuba. Svi nastali deformiteti zuba čiji je koren u osnovi zdrav, mogu se uspešno modifikovati primenom zubnih krunica, sa ciljem očuvanja funkcionalnosti. Primarne vrste krunica koje čuvaju oštećen zub

Primena krunica na zubima zahteva očuvanje funkcionalnog efekta usled oštećenja ili nastalog karijesa. Krunice u navedenom slučaju jačaju oštećen zub doprinoseći kompaktnom sklopu slomljenog zuba. Nastala pigmentacija na prednjoj strani zubne gleđi može se uspešno eliminisati primenom krunica. 

Na osnovu odabranog materijala, sledi primarna podela krunica za zube. Najčešće se koriste bezmetalne i metalne krunice. Dalje sledi kombinacija cirkonijuma i porcelana i veoma atraktivna modifikacija keramičkih krunica. Metalne krunice, kao što ih ime opisuje, u osnovi imaju metal odnosno leguru hroma sa ili bez primesa nikla. Ukoliko se želi postići izvorni efekat belih zuba, sledi primena keramičkih odnosno porcelanskih krunica. 

Primena krunica za zube potpuno bezbedna za zdravlje

Na osnovu brojnih analiza i studija uticaja, ispitani su i detaljno sagledani efekti krunica za zube na zdravlje. Nisu utvrđeni negativni efekti jer krunice štite zubnu gleđ od nastalog karijesa. Adekvatna oralna higijena sa dentalnim koncem, doprinosi sprečavanju daljeg oštećenja desni, uprkos činjenici da krunice nemaju odbojni efekat karijesa oko mekog tkiva. 

Krunicama se zub dodatno učvršćuje ali je pored efekta beline neophodno redovno održavanje oralne higijene. Povremene kontrole kod izabranog stomatologa mogu sprečiti nastanak pojedinih zubnih bolesti. 

Izbor metalnih krunica je znatno dugotrajniji, jer se njihovom upotrebom veoma retko dešava pucanje, što nije redak slučaj kod primene keramičkih tipova. Nema razvojnih nelagoda kod samog nošenja krunica, pri čemu se njihova postojanost na zubima gotovo ne oseća. Sve krunice su prilagođene obliku zuba i prate ujednačenu liniju zubnog niza. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor