Ruski arheolozi pronašli skelet sa "vanzemaljskom lobanjom"

Skelet je pripadao pripadnici Sarmati plemena i pronađen je na lokalitetu Arkaim, naselju starom 4.000 godina i sigurno će dati inspiraciju onima koji veruju da su Zemlju već posećivali vanzemaljci.

Ipak, arheolozi kažu da je najverovatnije reč o primeru tradicionalnog povezivanja glave, zahvaljujući kom su žene u nekim plemenima činile svoju glavu izduženijom. U intervjuu za rusku agenciju TASS, Marija Makurova, načelnik Prirodnog rezervata Arkaim kaže: “Njena lobanja je bila izdužena zato što je plene deci od malena vezivalo glave konopcima. To je očigledno bila tradicija”. Naučnici još ne znaju simboliku ovog običaja. Naselje koje je dva puta starije od skeleta, pronađeno je 1987. i veruje se da je nastalo u 17. veku pre nove ere. Arkaim se često poredi sa Stounhendžom, jer je takođe korišten kao opservatorijum. Ruska verzija je, međutim, bila mnogo naprednija od britanske, jer je imala bolje uslove za posmatranje zvezda. Naselje je zauzimalo oko 20.400 kvadratnih metara i bilo je sačinjeno od dva kruga građevina razdovojenih ulicom i centralnim trgom. Bilo je okruženo visokim zidinama koje su štitile između 1.500 i 2.500 stanovnika. Od otkrića je Arkaim postao važna lokacija za proučavanje bronzanog doba i privlači veliki broj posetilaca, ali i mnoštvo ezoteričnih i pseudonaučnih organizacija.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.