Saveti prilikom upotrebe dubka za bebe

Dubak za bebe je dobro privremeno rešenje dok ne dodje vreme da beba krene da puzi i bude spremna da prohoda. Ukoliko imate laminat  stavite veliki tepih ili neklizajuću prostirku na pod kako bi vaša beba lakše naučila da puzi i hoda.

Standardni razvojni bebin put ka prohodavanju jeste prvo dubak, nakon toga stabilna hodalica za bebe da bi mogle da stoje same. 

 

Pravilno korišćenje dubka za bebe

Ukoliko se opredelite da vašu bebu stavite u dubak potrebno je da se držite određenih pravila i saveta. Pre svega, ograničite upotrebu na 10 minuta dnevno. Naredni savet je da vasa beba bude stalno pod strogim nadzorom. Sledeće, potrebno je da dubak bude dovoljno nizak da vaša beba može da stavi obe noge potpuno ravno na pod. Ako samo njihovi nožni prsti mogu dodirnuti pod, nemojte ga koristiti dok vaša beba još malo ne poraste.

 

Potreban je nadzor bebe dok je u dubku

Dubak za bebe je bezbedno mesto da stavite vašu bebu ali  na nekoliko minuta. Stavljanje bebe u dubak je kao da tinejdžeru date skupocen sportski auto, složićete se da postoji rizik. Detetu koje je u dubku je potrebna mnogo veća pažnja i nadzor nego da nije u njoj. 

Statistike pokazuju da se preko 40% dece koja koriste dubak za bebe na kraju povredi (procenjeno 4.000 povreda godišnje u Velikoj Britaniji). Oni omogućavaju bebama da se kreću veoma brzo i podižu ih na visinu na kojoj mogu da dohvate opasne predmete kao što su noževi ili topli napici. Zato je neophodno da budete jako oprezni kada je beba u dubku. Pratite je i nemojte je ostavljati bez nadzora.

 

Dubak kao pomoć da beba brže prohoda

Pomenuli smo da je preporučljivo i dovoljno da beba bude u dubku par minuta dnevno. Bitno je da je beba raspoložena, da se pokreće stopalima i da nije statična. Nakon upotrebe dubka beba može da dalje uči pravilne veštine ravnoteže potrebne za hodanje. Počeće pre svega da puzi.

 

Puzanje 

Mozak radi unakrsno, pri čemu levi mozak kontroliše desnu ruku i nogu, a desni mozak levu ruku i nogu. Puzanje je suštinska aktivnost u podsticanju ovog unakrsnog obrasca u mozgu da se razvije. Dok puzi beba uči ključne koncepte kao što su unutra/napolje i na/ispod. 

 

Jačanje bebinih nogu

 Dubak bebama može biti prijatan ali postoje i bebe koje nikako ne žele sesti u dubak. One hiperaktivinije bebe se osećaju skučeno i lakše prohodavaju prvenstveno igrajući se na podlozi, pružajući ruke ka roditeljima, puzeći i na kraju uz pomoć roditelja kreću da hodaju. 

Pre svega male razdaljine dok na kraju ne krenu potpuno samostalno da hodaju. Bebe u dubku imaju drugačiji proces koji dovodi do prohodavanja. Dubak za bebe ima za cilj da se bebe kreću po podu koristeći nožne prste. Ne treba u ovoj vežbi preterivati jer je potrebno da se svi bebini zglobovi pravilno razvijaju kroz propisanu gimnastiku od najranijeg doba

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor