Simulacija života na Marsu u trajanju od jedne godine

Tim američke svemirske agencije NASA izolovan je u kupoli u blizini neaktivnog vulkana na Havajima, u uslovima kakvi bi trebalo da vladaju na Marsu, prenio je danas BBC.

Izolacija će trajati godinu dana, što će biti najduži pokušaj takve vrste do sada, a šestočlani tim čine ;francuski astrobiolog, njemački fizičar i četiri Amerikanca - pilot, arhitekta, novinar i pedolog.

Oni će živjeti u malom prostoru ispod kupole, bez svježeg vazduha, svježe hrane i privatnosti, a izlazak van kupole biće moguć do 11 metara i zahtjevaće skafander. Svako od njih će u svojoj sobi imati mali krevet za spavanje i sto.

Dok se drugi ekperimenti američke svemirske agencije baziraju na istraživanju tehničkih i naučnih izazova putovanja, ovim eksperimentom se ispituje ljudski element i problemi koji nastaju usljed života u malom prostoru.

Kako je prenio Bi-Bi-Si, stručnjaci procjenjuju da bi misija na Crvenoj planeti mogla da počne za jednu do tri godine.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.