Šta je sunećenje (obrezivanje) i za šta je sve dobro?

Sunećenje je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven. Obrezivanje je bezbolno jer se radi uz lokalnu ili opštu anesteziju. Obrezivanje dječaka se vrši u mnogim zemljama pa tako i u našoj. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječake a glavni su da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti. U Bosni i Hercegovini, pored zdravstvenih i vjerskih razloga zbog kojih većina roditelja suneti svoje dječake, sunećenje takođe predstavlja dio kulture i tradicije. Nakon što se primijeni anestetik, sunećenje (obrezivanje) traje oko 15 minuta a zacjeljivanje i njega nekoliko dana. Nakon toga dijete je za cijeli život zaštićeno od nečistoća, infekcija, bakterija, i raznih polnih i urinarnih bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje. Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat.

Sunećenje, odnosno uklanjanje viška kožice, donosi mnogobrojne zdravstvene koristi. Na ovoj stranici ćemo navesti i objasniti glavne prednosti sunećenja te zdravstvene probleme koji mogu biti izbjegnuti i riješeni tim zahvatom. Između ostalog, sunećenje je korisno jer:

- Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice. - Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica). - Sprečava infekcije i upale kožice i glavića. - Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega. - Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice). - Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica). - Smanjuje rizik od pojave raka penisa. - Smanjuje rizik od pojave raka prostate. - Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena. - Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a. - Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa.

Nekoliko dodatnih činjenica o sunećenju:

- Sunećenje je najčešće izvedeni operativni zahvat na svijetu.

- Obrezivanje se prvenstveno radi iz higijenskih i zdravstvenih razloga, odnosno kao preventiva i zaštita dječaka i muškarca od raznih polnih i urinarnih bolesti. Takođe, sunećenje je dio kulture i tradicije življenja, te vjerska obaveza muslimana i jevreja.

- Mnogo je razloga zašto je dobro obrezati dječaka, a niti jedan zašto nije.

- Sunećenje znatno olakšava održavanje higijene penisa te sprečava razne infekcije, upale, i bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje.

- Roditelji koji nisu obrezali svoje dijete se trebaju zapitati, koje su zdravstvene koristi za dječaka ako ima kožicu? Odgovor je - nema ih. Sa druge strane, zdravstvene koristi od uklanjanja kožice su mnogobrojne.

- Roditelji koji su neodlučni se trebaju zapitati, da li je bolje da njihov dječak ima kožicu i da mu se cijeli život ispod nje skuplja prljavština, ili je bolje da nema kožicu i da se prljavština nema gdje skupljati? Odnosno, je li za njihovog dječaka bolje da cijeli život bude izložen mogućim infekcijama i bolestima, ili je bolje da nije izložen raznim infekcijama i bolestima?

- U Bosni i Hercegovini, u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Bihaća, Goražda, Travnika, te u drugim mjestima, velika većina dječaka su obrezani. U tim gradovima se svaki dan osuneti stotine dječaka.

- Preko 70% dječaka u Americi je obrezano. U toj državi dječaci se obrezuju odmah nakon rođenja. Slična situacija je i u Kanadi.

- Posljednjih godina obrezivanje je sve prisutnije u zapadnim Europskim zemljama poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije..., a sve zbog naučnih istraživanja i dokaza koji podupiru obrezivanje i potvrđuju korisne zdravstvene osobine tog zahvata.

- Komplikacije koje se mogu javiti tokom obrezivanja su voma rijetke i bezopasne do te mjere da su zanemarive. Vrlo je važo da obrezivanje obavi stručna osoba!

- Sunećenje nije traumatičan zahvat jer se radi pod lokalnom ili opštom anestezijom tako da dijete ne osjeća nikakvu bol. Obavlja se na stručan i moderan način, te traje oko 15 minuta. Nakon par dana zacjeljivanja i njege dijete sve to zaboravi kao da se ništa nije desilo. Sunećenje se obavi jednom a dobrobiti tog zahvata traju za cijeli život.

- Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat koji trajno doprinosi boljem zdravlju i higijeni. Na obrezivanje se treba gledati kao i na vakcinaciju. Obadvoje služi za dugoročnu preventivu i zaštitu od raznih bolesti i oboljenja.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.