Šta je sve neophodno za uspešno vođenje malog biznisa

Pokretanje sopstvenog biznisa je jedan od omiljenih vidova investicije u današnje vreme. Ukoliko imate originalnu i razradjenu ideju na pravom ste putu da postignete brzo obrtanje kapitala što je imperativ modernog poslovanja. Ipak, vodite računa o činjenica da nam statistika pokazuje da veliki broj novoosnovanih preduzeća propadne. Budite spremni na veliki broj neprospavanih noći, povišen stres i davanje svega od sebe da uspete u svojim namerama. Uspešni preduzetnici se slažu u tome da treba ostati istrajan uprskos problemima i nikada ne posustati na zacrtanom putu.

Istraživanje tržišta

Vaša ideja i želja za pokretanjem sopstvenog posla predstavljaju polazne tačke u ostvarivanju ove namere. Ukoliko želite da na tržištu predstavite nešto potpuno novo, budite spremni na srazmerno veće rizike. Istovremeno, originalna i inovativna ideja svakako može da vam se isplati jer može da vam donese veći profit u odnosu na već uobičajene tipove poslovanja. Ne bi bilo loše ni da dobro istražite tržište kako biste videli koje delatnosti ili usluge su u deficitu, a kojima je tržište već zasićeno. Na taj način možete da uštedite i vreme i novac i okrenete se onoj grani poslovanja koja može da vam donese najveću satisfakciju i profit uz nešto manje rizike.

Obezbeđeni uslovi

Profit predstavlja krajnju tačku i cilj svakog biznisa ali je neophodno najpre investirati, kako bi se do njega došlo. Vi i vaši zaposleni treba da imate sve uslove kako biste mogli u miru i efikasno da obavljate svoj posao. Neophodna sredstva za rad, adekvatan radni prostor i neophodan kancelarijski materijal svakako treba da se nađu na vašem spisku. Pouzdani računari, računarske periferije, skener, štampač i neophodan papir za štampanje, umnogome će vam  olakšati posao. Svaki dobar poslovni i finansijski plan u svom sklopu sadrži i stavku o obezbeđivanju uslova za rad koji variraju od delatnosti do delatnosti.

Definisan budžet

Ukoliko ste se odlučili na veliki korak u životu kao što je pokretanje sopstvenog biznisa, neophodno je da znate koja količina novca vam je na raspolaganju. Planiranje budžeta treba da vam bude prioritet ukoliko želite da neometano ostvarite sve svoje ciljeve. Ulaganja u opremu, materijal i poslovne prostorije nisu zanemarljiva. Čak i ukoliko vaš posao podrazumeva rad od kuće, dobar računar i računarske periferije su stavka u koju je neophodno investirati. Kakva god da je vaša ideja i zamisao, pokušajte da unapred isplanirate dozvoljeni budžet i ne zaboravite da u njega uračunate i neke nepredviđene troškove. Oni su normalna i uobičajena stvar, te se postarajte da uvek imate dovoljno novca da ih pokrijete.

Strpljenje i motivacija

Niko vam neće reći da je preduzetništvo lako i da svako može da se snađe u tim vodama. Naprotiv, trud, rad i strpljenje su nešto bez čega nećete moći i bolje je da se unapred pripremite na to. S vremena na vreme, naročito kada naiđete na poteškoće, činiće vam se da ste uzeli prevelik zalogaj. Potrudite se da ostanete pozitivni i motivisani jer ćete upravo kroz te poteškoće naučiti sve ono o poslu što niko ne može da vam objasni dok sami ne iskusite. Verovatno će proći izvestan vremenski period dok se vaš posao ne razvije, a vi iskoristite to vreme što bolje i pokušajte da naučite što više.

Smanjite rizike

Nepotrebni rizici su svakako nešto što vam ne treba, ali nažalost, nije ih moguće u potpunosti isključiti. Ono što možete da uradite jeste da dobro promislite o svakom svom koraku i rizik  svedete na najmanju moguću meru. Sam početak poslovanja je naročito bitan jer on može da uslovi i diktira dalji tempo i razvoj vašeg biznisa. Stoga, potrudite se da makar u početku obavljate sami sve što možete. Osim što ćete uštedeti nešto novca, bićete i mirniji jer ćete znati da se trudite da posao uradite na najbolji mogući način. Kada se posao stabilizuje i proširi,  možete da dozvolite sebi mali predah i delegirate obaveze.

 

Ukoliko imate volju i ideju za pokretanje sopstvenog biznisa, nemojte predugo čekati na pravi trenutak. Idealno vreme ne postoji tako da ukoliko smatrate da imate dovoljno veština i znanja, naoružajte se strpljenjem i hrabro krenite u osvajanje tržišta.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor