Šta se dešava kada se mačka liže?

Tim naučnika pod vođstvom naučnice Aleksis Noel, uspeo je da otkrije tajnu mačjeg jezika.

Naime, prethodna istraživanja su pokazala da su mačiji jezici prekriveni špicastim ispupčenjima koji se koriste kao četkice, dok je Noelova sa svojim timom otkrila da su ova ispupčenja, kukice, u obliku kandže na čijim se vrhovima nalaze udubljenja u obliku slova “U”.

Tokom timarenja, ove kukice se isprave, a udubljenja na vrhovima kukica sakupljaju pljuvačku i raspoređuju je po krznu. Ispupčenja se ne nalaze samo na jezicima domaćih mačaka. Naučnici su takođe ispitivali i jezike risa, pume, snežnog leoparda, tigra i lava.

Otkrili su da i divlje mačke imaju kukice slične veličine i oblika, ali veće mačke imaju mnogo veći broj ovakvih šiljaka.

Ispupčenja su kratka ali mačkama služe za održavanje krzna.

Izuzetak je samo perzijska mačka. Njene kukice nisu dovoljno velike kako bi se izborile sa dugom dlakom.

 

Mačka posle celodnevnog timarenja, po krznu rasporedi tečnost jednaku petini čaše vode. Istraživanje je pokazalo da timarenje stvara razliku u temperaturi od 30 stepeni između kože mačaka i gornjeg sloja krzna.

 

Naučnici su, inspirisani ovim istraživanjem, kreirali mali četku TIGR, koristeći 3D štampač. Četka imitira ponašanje mačijih kukica, takođe, četka bi trebalo bolje da skida dlake kućnih ljubimaca sa kauča od prosečnog usisivača.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.