Šta sve moramo da znamo o Web dizajnu?

Veb je postao neotuđiv dio naše svakodnevnice. Ne samo da sve više firmi i pojedinaca ima svoje veb strane na internetu, već nam je veb postao izvor svih informacija, velikog dijela zabave i mjesto gdje se, malte ne, družimo.

Ovo je još tačnije kada su u pitanju oni koji trenutno odrastaju. Današnji osnovci, pa čak i srednjoškolci, ne poznaju svijet bez interneta.

Internet je ušao u masovnu upotrebu prije njihovog rođenja i starije generacije ne mogu ni da percipiraju u kakvom će svijetu njihova djeca živjeti kada oni sami budu imali svoju djecu. Tada će internet vjerovatno igrati još veću ulogu u ljudskim životima.

Već smo se navikli da u džepu imamo mali lični računar koji nam predstavlja prozor u ostatak svijeta, dok današnji učenici skoro da ne znaju za drugi način interakcije. Oni od njih koji budu savladali na koji način ove tehnologije rade, neće manjkati za poslom i biće daleko snalažljiviji u narednom nivou digitalnog svijeta koji neminovno dolazi.

Ono što je sigurno već sada, je da je konkurencija na internetu velika – nevjerovatno velika. Svaka organizacija koja drži do sebe danas ima veb sajt. Broj stranica na vebu je uveliko premašio milijardu i po, pa je čak došao skoro do dvije milijarde, da bi opet malo opao (internet je ipak živa stvar) i sve to samo u prethodnih šest mjeseci.

U tom okeanu sadržaja, samo izuzetno funkcionalni i atraktivni sajtovi uspiju da izbiju na površinu – do stvarnih posjeta.

Dobra funkcionalnost, atraktivnost ali i relevantnost utiču na uspješnost stranica. Ono šta je potrebno za to su: besprekoran kod, kako bi sve radilo savršeno, dobra i logična organizacija sadržaja i jednostavna navigacija. Relevantnost ne mora da se objašnjava. Ono šta je vrlo bitno, pa čak ponekad i presudno u očima posjetilaca je naravno dizajn.

Sve to zavisi od veb dizajnera. Na njima je da osmisle, isplaniraju realizaciju i proizvedu sajt. Ovaj proces obuhvata brojne vještine koje dizajner treba da savlada. Najvažnija je kreativnost. Ako planiraš da se baviš veb dizajnom, bez kreativnosti nećeš imati uspjeha. Potrebno je da tu kreativnost usmeriš u pravcu UI (user interface) i grafičkog dizajna.

Prije nego šta se dizajner uhvati u koštac za izradom UI-a, treba da razumije i tehnologije na kojima veb sajtovi počivaju, a to su HTML i CSS. Manje važno za veb dizajnera je JavaScript koji se bavi funkcionalnostima stranica, mada ni to nije loše znati. Ono šta veb dizajner sigurno treba pored već navedenih znanja su CSS framework-ovi.

Sve ovo je potrebno veb dizajneru da bi znao šta je i kako izvodljivo pri izradi sajta. Čak i da završi u nekoj ogromnoj kompaniji gdje programeri kodiraju, a dizajner samo dizajnira veb strane, ova znanja su svakako neophodna.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.