Šta sve treba da znate o papirnatim slamkama?

Da li ste znali da se McDonald’s pre nekoliko godina našao na udaru kritika jer se njegove slamke od papira ne mogu reciklirati? Ipak, evo zašto treba koristiti papirnate slamke. Kada je reč o trošku, izrada papirnih slamki je povoljnija. One se lako štampaju mastilima koja su sigurna za hranu. Ipak, nisu najbolje za posluživanje toplih napitaka, pa su papirnate slamke ograničene samo za hladna pića.

Takođe, treba imati na umu da papirnate slamke mogu postati kašaste ako vremenom upijaju tečnost što može ostaviti vlakna u pićima. Mogu se prilagoditi tako da imaju različite boje, logotipe i dizajn koji može da predstavlja vaš restoran, bar ili drugi ugostiteljski objekat.

Prema istraživanju britanskog udruženja pabova, papirnate slamke su skuplje od plastičnih i traženije su od ostaih.

Papirnate slamke štite životnu sredinu!

U svetu koji se bori sa pitanjem kako smanjiti količinu plastičnog otpada slamke od papira imaju važnu ulogu. One pružaju ekološku alternativu plastičnoj slamki za jednokratnu upotrebu od kojih se 25,3 milijarde koriste u Evropi tokom jedne godine.

Umesto da se polako razgrađuju u štetnu mikroplastiku tokom stotina godina, poput plastičnih slamki, papirnate slamke su potpuno biorazgradive. Drugim rečima, kada se odlože nakon upotrebe prirodni procesi raspadanja uzrokuju da se slamke od papira raspadaju i vraćaju u organske materije u tlu.

Ali da li su slamke od papira tako dobre za korisnike kao i za životnu sredinu? Razni mitovi i zablude vezuju se za slamke od papira. Iako se neke od ovih zamerki mogu pokazati opravdanima za slamke za piće niskog kvaliteta, visokokvalitetne papirnate slamke pružaju zadovoljavajuće korisničko iskustvo.

Koliko su jake slamke od papira?

Uobičajena žalba na papirnate slamke je što se brzo nakvase kad se stave u piće. Tvrdi se da kada slamka uđe u tečnost počinje da se rastvara, ostavljajući korisniku sitne komade papira koji lebde u njihovoj flaši ili čaši.

Međutim, ovaj prigovor se ne odnosi na slamke od papira proizvedene po visokim standardima. Takve slamke stvorene su da budu čvrste, tačnije one se odupiru vodi i do četiri sata. To znači da ostaju čvrste i zadržavaju oblik onoliko koliko je potrebno za konzumiranje pića, pa i duže.

Naravno, ako papirna slamka ostane u tečnosti duže od četiri sata, ona će početi da omekšava i da se rastvara. To, međutim, pokazuje koliko će se slamka lako razgraditi nakon upotrebe.

Da li slamke od papira imaju neki ukus?

Još jedna zamerka papirnim slamkama je što mogu ostaviti neprijatan ukus u ustima korisnika. Neki primećuju ukus kartona, ali, da li je baš tako? U svakom slučaju, tvrdi se da će papirnata slamka pokvariti ukus šejka ili koktela, ali to zapravo nije tačno.

Papirnate slamke napravljene od nekvalitetnog papira i lepka zaista mogu ostaviti papirnat ili gorak ukus. Međutim, one koje su pažljivo proizvedene od sertifikovanog papira i koje su posebno dizajnirane za pakovanje hrane i pića nemaju nikakav ukus.

Pored toga, proizvodnja slamki od papira u sertifikovanom, potpuno kontrolisanom okruženju uklanja svaki rizik od kontaminacije koji bi mogao uticati na ukus ili sigurnost slamki.

A da li se mogu napraviti slamke od papira u različitim oblicima?

Ljudi su navikli da vide slamke od papira koje su relativno širokog oblika. U stvarnosti, sofisticirani sistem za proizvodnju slamki od papira uglavnom proizvedi slamke tipičnog dizajna i po želji poručioca robe.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor