Sunećenje sprečava Fimozu i Parafimozu (uska kožica)

Fimoza je vrlo česta pojava kod malih dječaka. To je suženje kožice odnosno nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića penisa kako bi se obavilo redovno pranje. Kod nekih dječaka se vremenom kožica sama proširi. Međutim, često se desi da se fimoza zadrži i kod malo veće djece pa čak i kod djece koja ulaze u pubertet. Fimoza je neugodno i opasno stanje kožice jer onemogućava redovnu higijenu penisa te se zbog toga ispod kožice nakupljaju i zadržavaju velike količine smegme, prljavštine, urina, i bakterija.

Fimoza se takođe manifestuje otežanim ili bolnim mokrenjem te napuhivanjem kožice. Ovakvo stanje neminovno vodi raznim infekcijama, upalama, a ponekad i bolestima bubrega i urinarnog trakta. Da bi riješili problem fimoze, neki roditelji navlače kožicu svom sinu u nadi da će se kožica proširiti, ali to je često bezuspiješno. Navlačenje uske kožice često za rezultat ima bolno pucanje i krvarenje kožice te stvaranje trajnih ožiljaka.

Parafimoza je vrlo opasno stanje kod kojeg kožica (prepucij) prilikom prevlačenja preko glavića više ne može da se vrati u svoj normalan prvobitan položaj te ostane zaglavljena iza glavića. Kožica koja steže glavić penisa može u značajnoj mjeri da naruši normalnu cirkulaciju u tijelu penisa, pa posljedice mogu biti veoma ozbiljne. Parafimoza se smatra urgentnim stanjem u urologiji. Kožica se nalazi pri dnu glavića u vidu kragne koja ga steže. Ukoliko se parafimoza ne liječi adekvatno, može doći do pojave nekroze, gangrene i autoamputacije vrha penisa. Uzrok nastanka parafimoze može da bude povlačenje uske kožice preko glavića prilikom vršenja higijene dječaka. Postojanje fimoze (uske kožice) u velikoj mjeri može da doprinese pojavi parafimoze. Hirurško liječenje podrazumeva punkciju kožice i aspiraciju krvi sa smanjivanjem otoka i povlačenjem kožice u svoju normalnu poziciju.

Najlakši i najefikasniji način da se riješi problem fimoze i parafimoze (uske kožice) i uklone šanse za pojavom infekcija je sunećenje (obrezivanje) odnosno uklanjanje kožice u cjelosti dok je dijete još malo. Sunećenjem dječaka u ranoj dobi se u potpunosti uklanja mogućnost pojave fimoze i parafimoze. Time se trajno uklanja mogućnost pojave bilo kakvog problema sa kožicom te se postiže lakše održavanje higijene.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.