Sve o neurološkom pregledu

Neurologija pripada oblasti medicine koja se bavi izučavanjem centralnog i perifernog nervnog sistema u koji spadaju između ostalog mozak i kičmena moždina. Neurolog je doktor koji je specijalista za ovu granu medicine, pa ukoliko pacijent primeti neke od simptoma koje ćemo navesti u nastavku teksta, obavezno treba da se javi lekaru i zakaže neurološki pregled. 

Mnogi lekari u našem glavnom gradu imaju svoje privatne ordinacije u kojima obavljaju preglede po najnovijim standardima uz savremenu medicinsku opremu. Neurolog u Beogradu je često tražena fraza na internet pretraživaču od strane svih onih koji imaju potrebu za zakazivanjem osnovnog neurološkog pregleda. 

Pregled se sastoji iz tri faze

Sam neurološki pregled nije bolan niti neprijatan, a u proseku ne traje duže od pola sata. Da bi se uspostavila adekvatna dijagnoza, pacijenti moraju da prođu kroz tri faze kako bi se ustanovilo da li imaju neki ozbiljniji zdravstveni problem ili ne. 

Razgovor sa pacijentom – početna faza

Na samom početku pregleda, obavezan je razgovor između neurologa i pacijenta kako bi lekar saznao zbog čega je pacijent zapravo zakazao pregled, kakve simptome oseća, da li oseća bilo kakve tegobe i sl. Nakon razgovora uz pomoć metalnih i fizičkih testova procenjuje se trenutno zdravstveno stanje pacijenta. 

Procena orijentacije u vremenu i prostoru – druga faza

Sledeća faza odnosi se na ispitivanje pamćenja kao i orjentacije u prostoru i vremenu. Neurolog  u Beogradu često postavlja određena pitanja pacijentima kako bi proverio kakva im je moć opažanja kada je reč o prošlim događajima kao i da bi se ustanovila kakva im je govorna funkcija. 

Treća faza obuhvata nekoliko fizičkih pregleda

Postoje određeni testovi koji se koriste u neurologiji kada je procena zdravstvenog stanja u pitanju. Neki od njih odnose se na ispitivanje koordinacije i procene mogućnosti stajanja i hodanja kod pacijenata, kao i zapažanje mišićnih refleksa, mimike i sluha. Takođe, testiraju se refleksi kod pacijenata, da li su brzi ili usporeni kao i usklađenost pokreta i hoda. 

Na kraju neurolog odlučuje da li je pacijenta potrebno uputiti na određene preglede kao što su pregled magnetnom rezonancom, snimak skenerom ili dopler magistralnih arterija vrata (tzv CDMAV).

Najčešći simptomi zbog kojih pacijenti zakazuju pregled kod neurologa

Postoji određena grupa simptoma koji mogu ukazivati na neko neurološko oboljenje pa je poseta lekaru specijalisti obavezna. Neke od njih navešćemo u nastavku teksta. 

Prvi simptom koji spada u možda i najozbiljnije odnosi se na povremeno gubljenje svesti kod pacijenata. Ukoliko se dešavaju povremene nesvestice, kao i vrtoglavice, to može biti znak da se radi o nekom oboljenju mozga ili kičmene moždine, pa je obavezno što pre zakazati pregled kod lekara. Dalje, tu su i učestale glavobolje koje mogu trajati i po nekoliko dana uzastopno, trnjenje lica, ruku i nogu, kontinuiran osećaj bola u predelu vrata i kičme, povremena slabost u mišićima kao i problem sa ravnotežom i koordinacijom. 

Da li je neophodna neka vrsta pripreme pre samog pregleda – pitanje koje zanima mnoge pacijente

Generalno, nikakva prethodna priprema vam nije potrebna. Dovoljno je samo da zakažete slobodan termin kod neurohirurga i da, ako imate neku dokumentaciju koja se odnosi na neke prethodne preglede ponesete kako bi se lekar upoznao sa istorijom bolesti. Ukolio želite da uradite kompletan neurološki pregled pokucajte na vrata neurologa u Beogradu.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor