Uticaj stresa i manjka samopouzdanja na poslovni razvoj

U današnje vreme stres je sastavni deo naših života, pogotovo kada se radi o poslu. Gotovo da je nemoguće pronaći posao koji ne donosi veliku količinu stresa u naše živote i ne čini nas stalno nervoznim. Većina ljudi trpi godinama posao koji je stresan i koji loše utiče na ostale delove života. Ipak, kako svako od nas ima neku granicu, desi se da ljudima bude dosta stresnih dana na poslu, te se otisnu u potragu za novim poslom koji će im doneti više benefita, a manje stresa. Ovo je pogotovo bitno ukoliko stres počne da utiče direktno na vašu poziciju i mogućnost za napredak, jer u tom slučaju morate da razmislite da li se zaista isplati ostati na poslu koji negativno utiče na vas.

Napetost i nervoza

Kada je osoba pod stresom, često ne može da funkcioniše normalno i usled toga se javlja nervoza koja se lako prenosi na sve što radimo. Nakon određenog vremena se to prenese i na posao koji obavljamo i postaje sve teže obavljati svakodnevne zadatke uz osećaj nervoze. To stvara napetost koja se ne odražava samo na posao, već i na okruženje, pa tako to postaje primetno i u međuljudskim odnosima. Kao glavni okidač se javlja nagomilani stres sa kojim ne umemo da se izborimo na pravi način te on postane uzrok većine problema koji se ispoljavaju na radnom mestu.

Fizičko i mentalno zdravlje

Često uzimamo stvari zdravo za gotovo i stres pokušavamo da zamaskiramo osmehom. Kada nismo sigurni da li možemo nešto da uradimo, nedostatak samopouzdanja pokušavamo da sakrijemo pokušajima obavljanja posla. Sve ovo se lako primeti, bez obzira na tip posla koji obavljamo i vrlo lako dođe do zasićenja. To se odražava na naše mentalno i fizičko zdravlje i nakon određenog vremena postane sve teže da obavljamo posao i imamo snage i volje za isti.

Bojazan od traženja novog posla

Obavljati posao koji ne inspiriše, ne donosi dobru zaradu ili ne ostavlja prostora za napredak je iscrpljujuće i u većini slučajeva predstavlja nazadovanje u karijeri. Ipak, nije lako doneti odluku o promeni posla i mnogi ostaju na poslovima kojima nisu zadovoljni usled bojazni da neće lako pronaći odgovarajući posao. Poljuljano samopouzdanje koje je potrebno da se nađe novi posao koji će pružiti sve suprotno od onog na kom se trenutno nalazite dovodi do stresa i nezadovoljstva. Ukoliko se odvažite da pronađete siguran posao, Beograd je prava riznica, bez obzira na oblast koja vas zanima jer obiluje brojnim ponudama koje vam mogu ponuditi bolje uslove. Ovo je pogotovo bitno za one koji žele da razvijaju karijeru i omoguće sebi poslovni uspeh.

Propusti u poslu

Kada smo pod stresom, opada nam koncentracija i teško je fokusirati se na kvalitetno obavljanje posla. Usled svega toga dolazi do grešaka koje lako nastaju, a ponekad se teško primete. Ovo otežava čist pogled na posao koji treba da se obavi i donošenje odluka koje su uskladu sa našom pozicijom. Sve negativne emocije su uzroci brojnih problema koji mogu preći u akutna stanja - anksioznost, nesanica i bes se izdvajaju kao najproblematičniji jer mogu da dovedu do ozbiljnih stanja. Potrebno je na vreme početi sa rešavanjem ovih problema i raditi na uklanjanju stresa iz svih delova života.

Kako se nositi sa problemima?

Prvi korak u ovakvim situacijama se odnosi na priznavanje problema i sagledavanje njegovih razmera. Ukoliko na vreme shvatite šta vas sprečava da obavljate svoj posao, možete da pronađete odgovarajući način da naučite kako da stvari držite pod kontrolom. Pronađite rešenje kako da se suprotstavite svim negativnim stanjima u životu i naučite kako da ih kontrolišete. U ovome vam mogu pomoći razne metode kojima ćete naučiti da se izborite sa stresom i naučite kako da izbegnete burne reakcije na poslu. Sve ove veštine se čine kao nemoguće, ali nakon određenog vremena će preći u rutinu koja će vam biti i više no korisna u mnogobrojnim stresnim situacijama.

Samopouzdanje se lako stiče ukoliko shvatite da ste vredan radnik i da vaš rad i trud vrede. Kako biste razvijali karijeru i napredovali, potrebno je da eliminišete stres i naučite kako da se izborite sa količinom posla i svim negativnim uticajima koji vas okružuju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor