Važnost LED rasvjete u industrijskoj arhitekturi

Objekti koji su proizvod industrijske arhitekture - fabrike, skladišta, labratorije, istraživački centri itd. pre svega moraju biti funkcionalni.  Kako bi se postigla funkcionalnost objekta neophodni su pažljivo birana lokacija istog, dobro promišljen prostor koji će on zauzimati, kao i odgovarajuća industrijska rasveta koja će omogućiti produktivnost.

Onima koji se u nju ne razumiju, rasvjeta možda ne zvuči ni toliko komplikovano, ni toliko bitno, ali je od krucijalnog značaja kada su u pitanju pomenuti objekti. Više o važnosti LED rasvjete u industrijskoj arhitekturi, saznajte u nastavku teksta.

Koji su osnovni zahtjevi industrijskog osvjetljenja?

Odabir adekvatne industrijske rasvjete je sastavni deo procesa opremanja i unapređenja izgrađenih kapaciteta, a samim tim i unapređenja poslovanja u čije svrhe su ovi objekti izgrađeni.

Ova stavka je posebno značajna kada su u pitanju proizvode radionice, objekti namjenjeni prerađivačko industriji, skladišni i logistički centri, industrije sa agresivnim okruženjem… Evo nekih osnovnih zahtjeva industrijskog osvjetljenja koji moraju biti zadovoljeni:

  1. Ravnomjernost - Prostorija mora biti ravnomjerno osvjetljena na svakom mestu, a ukoliko to u nekim delovima nije moguće, koriste se usmjereni izvori.
  2. Ekonomičnost - S obzirom na to da su ove prostorije velikih kapaciteta, bitno je voditi računa i o nivou potrošnje energije.
  3. Praktičnost - Rasvjeta koja zahtjeva često servisiranje se ne koristi često u industrijskoj arhitekturi.
  4. Ekološka prihvatljivost - Važna stavka za većinu industrijskih objekata, a pogotovo za one u kojima se skladišti roba osjetljiva na toplotu.
  5. Funkcionalnost - Pri odabiru rasvjete u obzir se moraju uzeti i uslovi prostora, odnosno količina vlažnosti ili zadimljenja, kako bi odabrana ona mogla u potpunosti da zadovolji svoju funkciju uprkos nekim smetnjama.

Zašto je LED rasvjeta važna za industrijske objekte?

Važnost LED rasvjete u industrijskoj arhitekturi mogla bi se objasniti kratko i jasno. Jednostavno, ova vrsta rasvjete je najpraktičnija, i zadovoljava sve potrebe objekata koji se grade u ovom stilu.

LED rasvjeta traje duže

Radni vek LED sijalice je čak 40 puta duži od obične sijalice, a 2-4 puta duže traje od metalhalogene ili fluosijalice. Ova sijalica može raditi čak 11 godina bez prestanka! Uzimajući u obzir to da se kada ne radi objekat one verovatno gase, to znači da LED sijalice mogu raditi i nekoliko decenija. Impresivno, zar ne?

Ova činjenica automatski zadovoljava jedan od osnovnih zahteva industrijskog osvjetljenja - praktičnost. Zbog dužeg veka trajanja LED rasvjete, smanjena je potreba za servisiranjem i održavanjem, što za posljedicu ima i niže troškove.

LED rasvjeta je energetski efikasna

Sjećate se zahtjeva za manjom potrošnjom energije? LED rasvjeta je važan saveznik pri ispunjenju istog. Danas je ovo najefikasniji način osvjetljenja, koji u odnosu na tradicionalne načine osvjetljenja donosi uštedu do čak 90%.

I dok klasična sijalica koristi 20% energije, dok se ostatak gubi i pretvara u toplotu, kod LED sijalice situacija je obrnuta. LED rasvjeta čak 80% električne energije pretvara u svjetlost, što je izuzetno značajno za objekte koji na osvetljenje troše velike količine energije.

LED rasvjeta je prijatelj okoline

Pomenuli smo kako je za industrijsko osvjetljenje od velike važnosti i ekološka prihvatljivost. Sa LED rasvjetom nema brige o emisiji UV zračenja, kao ni o toksičnim materijama, jer se one ne nalaze u sastavu ovih rasvjetnih tela.

LED sijalice imaju ulogu i u smanjenju emisije ugljen-dioksida, zbog toga što se u potpunosti mogu reciklirati. Ušteda u proizvodnji koja je posljedica dužeg veka sijalice je takođe još jedan korak za ekološku budućnost i zaštitu životne sredine.

Funkcionalnost i praktičnost

LED rasvjeta je zahvaljujući dimenzijama LED dioda izuzetno pratkična za kombinovanje, pa se uz njenu pomoć mogu osvjetliti različite prostorije. Predstavlja dobro rešenje za proizvodne radionice, hangare, i različite industrijske objekte, a zahvaljujući tome što se može prilagoditi i jačina svetla, veoma je funkcionalna.

Nema sumnje da LED rasvjeta zauzima izuzetno važno mesto u industrijskoj arhitekturi, i da donosi veliki broj mogućnosti kada je u pitanju opremanje ovakvih objekata. Ova vrsta rasvjete nalazi sve više mogućnosti za primenu, pa predstavlja svojevrsnu revoluciju u osvjetljenju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor