Zanimljive činjenice o Tajlandu koje će vas oduševiti

Tajland je u posednjih godinu dana postao veoma popularna destinacija, posebno u zimskom periodu, kada se mnogi zažele sunca, mora i predivnih plaža. Tajland ima mnogo toga da ponudi, kao što je mir, pravi odmor, neverovatna priroda, potpuno nova i drugačija kultura u odnosu na našu, ali i brojne zanimljivosti koje krije. Saznajte koje to interesantne činjenice Tajland ima u ponudi.

#1 Veoma niske cene zubnih intervencija

Opšte je poznato da ljudi iz različitih delova sveta dolaze na Tajland kako bi iskoristili priliku da svoje zdravstvene probleme reše jeftino uz fenomenalnu hiruršku uslugu. Mnoga istraživanja su pokazala da Tajland ima veoma stručne doktore, koji su jeftiniji nego bilo gde u Aziji, ali i najučinkovitiji.

Ovi doktori će vam obezbediti osmeh kakav ste oduvek želeli po napojvoljnijim cenama, pa bi dobro bilo da Tajland letovanje iskoristite na pravi način. Obezbedite osmeh od milion dolara po ceni aranžamana, opustite se i uživajte u nesvakidašnjem ambijentu Tajlanda.

#2 Kralj je na Tajlandu svetinja

Tajlandski kralj ima, praktično, status boga. On je veoma idealizovan u ovoj zemlji i veoma poštovan od svog naroda, tako da nikako, ali nikako ne smete da ga uvredite, makar i u šali. Ova uvreda je čak i zakonom definisana, pa ukoliko to učinite bićete krivično gonjeni. Ovaj striktni zakon predviđa mogućnost višegodišnjeg pritvora, od strane tajlandskog suda.

Ova kazna je čak bila primenjivana pre nekoliko godina, kada je jedan Švajcarac, zbog ovog prekršaja bio osuđen na 10 godina zatvora. Krivično delo koje je počinio bilo je slučajno prosipanje crne boje preko kraljevog portreta, dok je bio u pijanom stanju. Na kraju je ipak bio pomilovan.

Još jedna zanimljivost u vezi Zakona koji štiti tajlandskog kralja jeste da ne smete nositi crninu na kraljev rođendan, 5. decembra. Takođe, nikako ne smete zgaziti novčanicu sa kraljevim likom. Ono što je, defintivno, obavezno je ustajanje tokom kraljevske himne u bioskopu. Pre putovanja, ova pravila dobro zapamtite!

#3 Tajland ima dve himne

Tajland je jedna od nekoliko monarhija koje imaju odvojene himne za kralja i za građanstvo. Kraljveska himna se pušta tokom državnih praznika i pre početka bilo kog filma u bioskopu. Ne zaboravite da ustanete!

Građanska himna je jednako važna i morate je poštovati. U toku dana ova himna se može čuti na javnim mestima sa više zvučnika. Tajlanđani su u ovom trenutku u obavezi da stanu gde god da se nalaze i šta god da rade, da stano mirno i uspravno i pokažu poštovanje prema građanskoj himni. Ona traje nekoliko minuta i mora se poštovati.

Ukoliko vidite da svi stoje u kamenoj poziciji, trudite se da ih ispratite i ne pitajte ništa u tom trenutku, jer će tada lokalci znati da ste upoznati sa propisima države i da ste se informisali o mestu u koje ste došli.

Internet je cenzusiran

Mnog znaju da je internet u Kini veoma cenzurisan i da morate da se dovijate na razne načine kako biste prosto otvorili Jutjub. Na Tajlandu je slična situacija, ali ne toliko dramitična.

Tokom 2008. godine tajlandska vlada je uložila oko 15 miliona dolara kako bi blokirala sajtove koji loše govore o monarhiji i monarhističkom uređenju. Takođe, Tajlanđani nemaju pristup eksplicitnom sadržaju, kao i sajtovima koji šire mržnju i čine pretnju nacionalnoj sigurnosti.

Sve negativne komentare o Tajlandu, dok se nalazoie na ovom mestu, nećete moći da pročitate, jer tajlandska vlada ne želi da se bilo kakva negativna informacija o njoj raspostrani među stanovništvom. Sa druge strane, Tajlanđani teško mogu da podlegnu novom trendu preljuba na Facebook-u.

Obucite se

U svakom trenutku, kada ste u javnosti, morate imati donji veš i morate imati majicu ukoliko se vozite na skuteru/biciklu ili nekom drugom prevoznom sredstvu. Ne postoje dokazi da je neko uhapšen jer nije nosio donji veš, jer ne postoje informacije kako bi tajlandska policija proverila da li vi zaista nosite veš ili ne.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci