Zanimljivosti o Grčkoj koje sigurno niste znali

Bilo koji deo Grčke je spektakularan, a ove godine vaš izbor može biti baš Poros Kefalonija. Ovde ne postoji mnogo turista, ali ono što možete naći su zanimljivosti koje niste ni očekivali. Saznajte koje interesantne činjenice čuva Grčka.

#1 Grčki alfabet je bio prvi koji je koristio vokale

Grčki alfabet je star više od 2500 hiljade godina. Ono što mnogi znaju je da on sadrži 24 slova, ali ono što mnogi ne znaju je da su 7 slova - vokali. Sam naziv „alfabet” koji danas nose svetska pisma, odnosno, skupovi znakova koji se koriste u nekom jeziku, potiče od grčkih slova alpha i beta.

Iako danas važi mišljenje da previše koristimo engleske izraze u domaćem jeziku, i da su svi jezici podlegli amerikanizaciji, malo je poznato da je engleski rečnik preuzeo veliki broj reči iz grčkog pisma, naročito one koji počinju sa slovima ph (photograph).

Osim toga, mnoga grčka slova se koriste u nauci i matematici, kao što se delta, na primer, koristi za označavanje promene u količini.

#2 Imendani su u Grčkoj popularniji nego rođendani

Ime svakog čoveka nosi posebnu istoriju i nasleđe sa sobom. Najčešće grčka imena su bazirana na religijskim svecima. Postoje određeni dani kada se neki od svetaca proslavlja u crkvi. Tog dana svako ko nosi to ime, proslavlja svoj Imendan, koji je mnogim Grcima značajniji od sopstvenog rođendana.

Prijatelji i porodica tada svom članu porodice čestitaju Imendan i pevaju pesmu posebno namenjenu za ovaj dan. Na primer, 21. maja u Grčkoj se proslavljaju Konstantin i Helen, pa svi koji nose ovo ime, ili izvedenicu od njega slave svoj poseban dan.

#3 Grci su veoma sujeverni

„Zlo oko” je, prema grčkom verovanju, kletva koja je preneta bleskom koji ima negtivne namere. Ono što može da privuče ovu kletvu su bes, zavist i ljubomora. Kletva može da dovede do negativnih stvari u životu osobe koje prokleta, kao što je niz loše sreće.

Grci su pronašli način da se zaštite od ove nesreće uz pomoć vražbine koje se zove mati, što na grčkom znači oko. Ova amajlija, prema verovanju, sprečava kletvu da se ikada dogodi.

Često se može naći u grčkim domovima, ali i u kancelarijama, ostalim poslovnim prostorima, a naročito na krevecima novorođenčadi.

#4 Ako nađete novčić u vašem parčetu novogodišnje torte, vi ste srećnik

Postoji specijalna torta koja se pravi za novogodišnje praznike i nosi naziv Vasilopita. Dobila je naziv po svetom Vazilu, čiji je imendan 1. januara. Novčić se ispeče u torti, slično kao u česnici kod nas, s tim što je ova torta znatno deblja.

Ukoliko dobijete parče sa novičićem, veruje se da ćete imati mnogo sreće u toku cele godine. Ipak, postoji poseban redosled kojim se dele parčići. Počinje se tako što prvo parče dobija najstarija osoba, a niz se nastavlja sve do najmlađe. Ukoliko neko od članova nije u kući, simbolično se za njih iseku parčići, koji su im namenjeni.

Površina torte se uvek dekoriše šećerom u prahu.

#5 Grčki bogovi su bili superheroji univerzuma

Grčka je prepuna mitova i predivnih priča o svojim bogovima i boginjama, herojima, čudovištima, avanturama i bitkama. Svaki grčki bog je imao makar jednu magičnu moć, koju je koristio u različite svrhe. Naravno, najpoznatiji grčki bog, koji sa sobom nosi najveću misteriju i tradiciju je Zevs, bog neba i nadzorni svim grčkim bogovima Olimpa.

Verovalo se da grčki bogovi imaju moći koje niko pre njih, ni posle njih nikada nije imao i iskusio. Posebna mističnost postoji oko ovih mitoloških bića, a što je najzanmljivije zadržala se do danas. Iako mnogi ne veruju u magiju, nemaju problem da poveruju u magiju grčkih bogova i boginja, koji su imali svoj poseban svet u to vreme.

Posetite Grčku ovog leta i upoznajte se sa svim njenim znamenitostima, dugom istorijom i tradicijom. Još jedna zanimljivost vezana za grčku prirodu i vegetaciju je da je ona domovina pitomog kestena.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.