Zašto baš podno grejanje?

Kako funkcioniše podno grejanje?

Podno grejanje podrazumeva postavljanje kompletne instalacije koja zagreva prostoriju, dakle podloge, cevi i drugih delova, ispod podnih obloga. Ono može funkcionisati na struju ili vodu, a sama konstrukcija, kao i oprema, te naposletku i cena zavise od načina i tipa rada. Na primer, deo opreme mogu biti i kotlovi ili toplotne pumpe koji se razlikuju po izvesnim performansama. Naime, zagrejana konstrukcija čini da se pod zagreva, i na taj način, potpuno ravnomerno, greje cela prostorija. Postoji i opcija da se ono uključuje, odnosno isključuje kada se dostigne određena, podešena temperatura. Iako ovom sistemu treba malo više vremena da se inicijalno zagreje, potom radi besprekorno.

Izbor koji je pouzdan

Ovakav sistem zagrevanja pre svega je siguran, postojan i kvalitetan, a izrađuje se prema striktno propisanim pravilima i smernicama. Podrazumevano se koriste kvalitetni materijali, a samo podno grejanje mora biti pravilno postavljeno, a potom i održavano od strane stručnih lica. Na taj način ono će vas dugo služiti. Takođe, iako isprva predstavlja skupu investiciju, isplati se gledajući na duže staze jer je ono ekonomično i veoma energetski efikasno.

Za više prostora u domu

Kada se opredelite za podno grejanje, može da vas prati samo osećaj zadovoljstva. Naime, topao pod i ravnomerno raspoređena temperatura, čini kompletnu atmosferu prijatnijom i komotnijom, pa se u takvom prostoru osećate ušuškanije. Pa nije li lepo usred zime bosonog koračati po pločicama? Ovo je posebno praktično kada imate malu decu koja vole da cirkulišu kućom i igraju se na podu. Osim lepšeg individualnog osećaja, izvesno je i da je s objektivne tačke gledišta podno grejanje praktičnija opcija.

Ima udela i u estetici enterijera

I pored mnogobrojnih praktičnih razloga zašto se ljudi opredeljuju za podno grejanje u svojim domovima, izvesno je da ono utiče i na estetiku prostora jer nema peći, radijatora, cevi i drugih vidljivih elemenata. Takođe, na ovaj način dobija se više korisnog prostora. Valjalo bi pritom napomenuti i da se ovaj sistem može postaviti ispod različitih podnih obloga, pri čemu se posebno preporučuju kamene i keramičke, koje zadržavaju toplotu, ali su i druge podesne.

Zdrava opcija

Kako nema stvaranja vlage u vazduhu, niti taloženja prašine na propratnim elementima, vazduh generalno biva i zdraviji, te teže dolazi do rasprostiranja virusa, bakterija. Posebno je dobro i što ceo grejni sistem nije skoncentrisan na jednom mestu, već je niža temperatura pravilno raspoređena, te, na primer, ne može doći ni do nastanka opekotina.

U trendu

Na kraju, podno grejanje je i atraktivan način zagrevanja, koji je sjajna opcija za prostore u kojima dominira staklo i kojima bi, na primer, radijatori narušili kompaktnu celinu. Posebno je udobno ukoliko je ukomponovano sa nekom prirodnom podnom oblogom. Iako je dugo izbegavano usled visoke cene, kada je bilo predodređeno samo za luksuzne objekte, danas je gotovo svima pristupačno i sve prisutnije u mnogobrojnim domovima. Benefiti podnog grejanja učinili su da ono postane izbor i onih manje poverljivih.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor