Zašto bi trebalo da pijete vino. Koji su njegovi benefiti?

Brojne naučne studije bavile su se ovim alkoholnim pićem i proučavale šta se dešava u organizmu osoba koje redovno konzumiraju, a zaključak je da vino ima brojne zdravstvene benefite.

Naravno, uvek postoji ono „ali“ koje ume da pokvari sreću u momentu, a kada je vino u pitanju to se odnosi na umerenost. Umerenost, kako kažu lekari, svodi se na decilitre, pa 2dl dnevno predstavljaju zdravu dozu ovog divnog pića, što znači jedna čaša dnevno, nema preterivanja. A na šta tačno utiče vino? Šta će vam radnici vinoteke Beograd uvek predstaviti kao dodatne prednosti koje bi mogle da vas ubede da kupite još koju flašu?

Produžen životni vek

Jedna zanimljiv finska studija bavila se smrtnom stopom osobama koje konzumiraju alkohol redovno. Dugogodišnje ispitivanje i istraživanje pokazalo je da čak 34% ispitanika koji su konzumirali samo vino imali su duži i bolji životni vek od osoba koje su pile druge vrste alkohola. Što znači, osim što je u vinu istina u njemu je i dugovečnost. 

Smanjen rizik od srčanog udara

Ovo je već dosta poznatija informacija. Osim što svi tako razmišljaju i nauka je potvrdila da osobe koje konzumiraju vino, u umerenim količinama, imaju čak 30% umanjene šanse da dožive srčani udar od onih koji ga ne piju. Ovo je već drugi dovoljan razlog da svaka vinoteka bude odmah ispražnjena.

Smanjeni rizici od srčanih oboljenja

Ne samo od srčanog udara, ispijanje vina uopšte štiti srce i krvne sudove, pa se iz tog razloga srčanim bolesnicima savetuje ispijanje čaše crvenog vina uz ručak, kako bi se preventivno uticalo na njihovo bolje zdravlje. 

Smanjen rizik od moždanog udara

Jedna čaša, mnogo benefita, posebno zdravstvenih. To se dokazuje i naučnom činjenicom da pored prevencije srčanog udara i srčanih bolesti uopšte, vino preventivno deluje i kada je moždani udar u pitanju. Određena istraživanja pokazuju da osobe koje vino piju redovno i umereno imaju neverovatnih 50% manje šansi da dožive moždani udar u odnosu na osobe koje ga ne piju. 

Prevencija katarakte

Iako određene informacije u vezi sa alkoholom i zdravljem ne deluju istinito, to je jednostavno tako. Katarakta to odlično dokazuje. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju alkohol uopšte, u granicama normale, imaju manje oko 30% da dobiju kataraktu, dok se taj procenta penje na 50 kada su u pitanju osobe koje uglavnom biraju vino. 

Najveći benefit – hedonizam

Ređajući sve zdravstvene benefite koje organizam dobija umerenom konzumacijom vina, a spisak nije ovde gotov, jer bi se moglo ređati još njih, da se osvrnemo na onaj najlepši – hedonizam. Nijedna vinoteka ne nudi vino zbog zdravlja isključivo, već zbog uživanja koje vino pruža, kao što smo na početku rekli, ono je tu da učini život lepšim. I kada se naspe u odgovarajući čašu, okupi kvalitetna ekipa i napravi neko meze, sve brige nestaju, a raspoloženje se pali na ono koje je najbolje i najlepše i u tome jeste zaista sva čar božanskog nektara.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor