Zašto je važno ulagati u SEO?

SEO optimizacija termin je koji je sve češće prisutan na internet nebu i gotovo da ne postoji osoba kojoj nije poznat. Ali sta je SEO i zbog čega je toliko važan? Za početak ćemo reći sajt koji nije SEO optimizovan gotovo da ne postoji – potpuno je nevidljiv jer je maltene nemoguće doći do njega, ili bar niko nema strpljenja za to.

Šta je SEO optimizacija i zbog čega je važna?

Akronim SEO potiče od engleskih reči Search Engine Optimization i pojednostavljeno rečeno, predstavlja niz koraka koje je potrebno preduzeti kako bi određeni web sajt bio dobro rangiran na internet pretraživačima. Odavno je prepoznata praksa korisnika da prilikom pretrage posete prvih nekoliko sajtova na prvoj strani, retko kad otišavši uopšte na drugu stranu.

Zato Google danas koristi više od 200 algoritama kojima rangira sve sajtove i na osnovu toga im dodeljuje pozicije na svojoj pretrazi. Ukoliko vas i vašeg sajta nema na prvoj strani pretrage, vaš sajt je potpuno beskoristan ma kojom temom se bavio i ma kakve usluge da pruža. Iz tog razloga su SEO usluge danas sastavni deo izrade svakog web sajta.

Kao što smo pomenuli, algoritama ima zaista dosta, a mi ćemo istaći nekoliko navažnijih kriterijuma koji moraju biti ispoštovani kako bi vaš sajt bio dobro pozicioniran.

Kvalitet pre svega

Prilikom posete web sajta, prvo što korisnik primeti jeste njegov dizajn i brzina učitavanja. Nešto što izgleda jeftino i nekvalitetno odbiće svakog. Zato se najveća pažnja mora obratiti na sadržaj koji se plasira na sajtu. Tako tekstovi kojima je sajt opremljen moraju biti autorski, optimalne dužine, pružajući tačne i bitne informacije. Budući da je SEO optimizacija usmerena ka korisniku i nastoji da zadovolji njegove želje i potrebe, prilikom kreiranja sadržaja uvek imajte na umu šta bi vaš ciljani korisnik želeo da sazna.

Zato i ključne reči, koje su obavezni sastavni deo SEO optimizovanih tekstova, kreirajte onako kako bi ih korisnik ukucao na Google pretrazi. Takođe je veoma važno da se vaši tekstovi bave aktuelnim temama, budući da Google aktuelnosti jako dobro kotira. Takođe, pored tekstova, pod sadržaj nekog sajta spadaju i šeme, grafikoni, crteži i fotografije koje, pored kvalitetnog naziva, treba da budu opremljene alt tagovima u cilju optimizacije.

Kada govorimo o kvalitetu, nešto što Google takođe rangira jeste kredibilitet tvorca web sajta, kao i njegova verodostojnost i pouzdanost. Zbog toga je važno da tekstovi budu autorski, ali i da pružaju važne i relevantne informacije.

Mreža linkova za što veću posećenost

Naime, SEO usluge podrazumevaju rad na samom sajtu, gde je potrebno ispoštovati sve što smo već naveli, ali i rad na što boljoj povezanosti sajta sa drugima, odnosno izgradnja mreže linkova na što više drugih sajtova koji će voditi vašem sajtu, obezbedivši mu veliku posećenost. Osim bolje posećenosti, veća mreža linkova je nešto što takođe Google rangira, pa će time biti i obezbeđena bolja pozicija na pretrazi.

Korisnik je glavna karika

Na pitanje sta je SEO ne možemo odgovoriti a da ne uključimo korisnika cu celu priču, budući da je on glavni razlog zbog koga je cela stvar i izmišljena. Naime, poslednje unapređenje algoritma za Google pretragu zove se BERT verzija i njegova je glavna svrha bolje, kvalitetnije tumačenje namere korisnika prilikom pretrage.

Ovde ne govorimo više o tumačenju reč po reč, već o izvlačenju konteksta iz reči koje ste ukucali, što se pokazalo kao najtačnije tumačenje namere korisnika, gde smo svi primetili da nam u poslednje vreme pretraživač mnogo preciznije pronalazi baš ono što smo želeli da vidimo.

Muškarac za stolom sa dva lap topa

SEO optimizacija – cena kao sastavni deo izrade

Kada je u pitanju SEO optimizacija, cena je danas uglavnom uračunata u cenu izrade web sajta. Kompanije koje izrađuju web sajtove kao njihov sastavni deo računaju i SEO usluge, budući da je danas potpuno beskorisno izraditi sajt koji nije SEO optimizovan. Ipak, postoje sajtovi koji su ranije nastali i za koje nije urađena SEO optimizacija.

Cena koju ćete naknadno platiti za ovu uslugu razlikuje se u zavisnosti od kredibiliteta, iskustva i kvaliteta kompanije koja će uraditi posao. Istakli smo dovoljno razloga zbog kojih je SEO optimizacija neophodna svakom sajtu, pa je jasno da će vam se novac uložen u nju svakako višestruko vratiti.

Iako se o SEO optimizaciji može još mnogo čega reći, važno je shvatiti suštinu i razlog zbog koga je neophodno ulagati u SEO, kao i to zbog čega je on najvažniji segment svakog sajta. Kojim god poslom da se bavite, koji god da je razlog zbog koga želite da imate web sajt, važno je da budete prisutni, povezani, primećeni i konkurentni. A sve to je nemoguće bez kvalitetno urađene SEO optimizacije. Zato odaberite kompaniju koja garantuje kvalitet i koja će vam pomoći u izgradnji imidža i u osvajanju internet neba.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor