Zašto su bajke dobre za našu djecu

Mašta može svašta, a pogotovo ona dječja. Svakako je neupitno da je dječja mašta jedna prekrasna i neobuzdana stvar i nikako je ne smijemo sputavati. Baš naprotiv, kao roditelji trebamo je poticati i ohrabrivati, a najjednostavnija metoda za to od malih nogu jeste da im čitamo i pričamo bajke. Čak je i Albert Einstein rekao: “Ako želite da vaša djeca budu inteligentna, trebate im čitati bajke. Želite li da budu još inteligentnija? Čitajte im još više bajki”. Eh, tko smo mi da mu proturječimo? Ali ipak, pogledajmo malo detaljnije kako bajke mogu dugoročno utjecati na djetetov um i društveni razvoj.

Osim što potiču maštu one podižu i kulturološku pismenost

Dječja mašta je uistinu jedna snažna i unikatna stvar. Ona ne samo da motivira dijete da samo izmišlja svoje priče i igre, nego je i ključni faktor u formiranju njihovog kreativnog razmišljanja koje će im dobro doći u budućnosti i kao takvo definira obrazovni put i odabir karijere, ali i načina života. Tu je u jednadžbi naravno i kulturološka pismenost. Bajke nerijetko kao svoje elemente uključuju različite kulture i različite metode obavljanja pojedinih radnji i rješavanje problema. Pa one tako djecu približavaju kulturološkim razlike koje nas čine tome što jesmo. Naravno, preporuka je da djecu upoznate i približite im bajke iz različitih dijelova svijeta. Osim ustaljenih bajki i priča za djecu tu su i one manje poznate koje su jednako impresivne i pružaju upravo taj uvid u kulturološke razlike, poput ruskih bajki, japanskih i kineskih mitova i sl.

Bajke nas od malih nogu uče moralu

Po nekom neutvrđenom pravilu, moralne poruke su čvrsto utkane u priče o čarobnim carstvima, zlim vješticama i hrabrim prinčevima. U samoj osnovi bajke nose iznimno snažne moralne lekcije - lekcije o vječnoj borbi između dobra i zla, lekcije o ljubavi i njenom gubitku - a djeca svjesno ili ne, će ipak ove lekcije zapamtiti i koristiti ih kao vodilje. Bajke će našim najmilijima prenijeti poruku da dobro uvijek pobjeđuje zlo, bez obzira koliko ono bilo snažno. Pa, iako to nije tako u stvarnom svijetu, sama je lekcija iznimno važna za razvoj vještine pozitivnog sagledavanja stvari, koja će im kroz život svakako biti potrebna. Treba biti junak, nikako zločinac. Treba činiti dobro i dobru se nadati.

Bajke pomažu djeci u razvoju kritičke misli

Sposobnost kritičkog razmišljanja je iznimno važna vještina koja nam može uveliko pomoći u životu, a upravo bajke djecu od malih nogu uče takvom načinu razmišljanja. Djeca kroz njih dobivaju uvid u posljedice koje junaci snose kroz svoje odluke i tako ih uče da uvijek moraju dobro razmisliti u donošenju odluka i svojim akcijama. Naravno, ne predstavljaju svi likovi u bajkama dobre uzore, ali bit svega je protkana kroz njih. Bajke djecu uče da se loše stvari dešavaju i kada se dese, na nama je da donesemo razboritu odluku - kako dalje, što učiniti? Kritičko razmišljanje u takvim trenucima može odnijeti prevagu između pozitivnog ili negativnog rezultata.

Bajke djeci pomažu u borbi s emocijama

Bajke ne samo da u dobroj mjeri djecu pripremaju za društvenu integraciju i snalaženje u moralnim dilemama, one ih također uče kako se najbolje mogu nositi s unutarnjim konfliktima. Po istraživanju dječjih psihologa, bajke su u mogućnosti pomoći djeci u borbi s anksioznosti koju još nikako nisu u stanju da izraze. Kako su upravo djeca česti junaci bajki, ona nerijetko i pobjeđuju zlo, ma koliko ono bilo. Djeca kao čitatelji (ili slušatelji) se mogu povezati s tim junacima i prepoznati se u pojedinim situacijama te tako mogu savladati i svoje unutarnje nemire.

Osim svega ovoga, ne trebamo zaboraviti još jednu stvar - bajke su isto tako veoma zabavne. Stoga ih čitajte zajedno s djecom, družite se i pronađite svoje favorite.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor