Zdrave promjene - proljetna adaptacija prehrane

Nakon preduge i naporne zime naš organizam je generalno daleko od dobrog stanja. Nedostatak sunca i vitamina D je svakako učinio svoje, a vjerojatno ste preko zime zbog jače prehrane akumulirali i koji kilogram viška. Ništa čudno niti previše zabrinjavajuće, ali ipak, nije nešto što bi trebali ignorirati. Zato je početak proljeća najbolje iskoristiti za laganu adaptaciju, kako organizma tako i prehrambenih navika.

Svakodnevni unos voća i povrća

Nakon teške zimske hrane, u proljeće je preporučljivo fokusirati se na lakše obroke bogate voćem i povrćem koje će vam pomoći u izbacivanju akumuliranih toksičnih tvari iz organizma (takozvana detoksikacija). Osim toga, minerali i vitamini iz voća i povrća će vam probuditi usnule mišiće i bolje vas adaptirati za intenzivnije periode tjelesne aktivnosti kojima se svakako želite posvetiti već s prvim sunčanim danima.

Ukoliko ste u mogućnosti potrudite se sa svakim obrokom unositi povrće, a voće si možete pripremiti kao dezert. Večera bi svakako trebala biti lakša, pa možda nije loša ideja da si za takve prilike pripremite osvježavajuću voćnu salatu s jogurtom. Pružit će vam svu potrebnu energiju, a pritom će pozitivno utjecati na vaš san i osigurati da se budite orni i odmorni.

Pređite na domaći kruh

Kupovni pekarski kruh je danas uistinu lako nabavljiv i pristupačan, međutim neupitno je da mu kvaliteta ipak nije na zavidnim razinama. Koliko ste puta kupili kruh koji je do večeri postao doslovno nejestiv? Niste jedini, a razlog za to je nekvalitetno brašno i aditivi koji se koriste za pripremu tijesta. Stoga je dobra ideja savladati umijeće pripremanja zdravog domaćeg kruha.

Za početak je potrebno pronaći recept za domaći kruh koji ćete koristiti kao početnu bazu za dolazak do svoje (savršene) formule. Sve je naravno stvar ukusa - uvijek možete smanjiti količinu soli, koristiti integralno brašno, dodavati sjemenke u tijesto, sve dok ne dođete do savršenog i ukusnog kruha za sebe i svoje najbliže. Jeste da će vam trebati malo vremena i nekoliko pokušaja za postizanje željenih rezultata, ali vjerujte, isplati se. Ovakav kruh ne samo da je zdraviji - nego i kvalitetniji. Također, bez problema ćete ga moći koristiti i do nekoliko dana nakon pečenja.

Hidratizacija organizma prirodnim čajevima

Kava je duboko utkana u našu svakodnevnu kulturu življenja. Pijemo je i po nekoliko puta dnevno dok razgovaramo i međusobno se družimo. Ali neupitno je da tolika količina kofeina ipak nije dobra za organizam - pogotove ne u periodu kada pokušavamo očistiti organizam od štetnih tvari i ubaciti se u brzinu. Kava, ili preciznije kofein, ubrzano dehidratiziraju vaš organizam, što nikako nije dobro ukoliko radite na ubrzavanju metabolizma i rješavanju viška kilograma. Stoga je uvijek dobar potez prebaciti se na beskofeinske biljne i voćne čajeve.

Čaj od kamilice je uvijek popularan odabir, a odlično je piti ga nakon obroka jer će vam pomoći s probavom. Nakon intenzivnih treninga čaj od nane je odlično konzumirati za ublažavanje bolova kod napetih mišića i generalno opuštanje organizma. S druge strane, rooibos čaj se nameće kao odličan izvor vitamina C, minerala i svojih antioksidativnih svojstava. Isto vrijedi i za čaj od šipka. Lista je uistinu duga i impresivna, a na vama je samo da pronađete onaj koji vam svojstvima i ukusom najviše odgovara.

Čuvajte se praznih kalorija

Sigurno vam neće biti lako ostaviti se nekih loših prehrambenih navika koje ste stekli za vrijeme zimskog perioda. Tu se dakako ubraja unos grickalica i slatkiša, pogotovo u večernjim satima ili tijekom radnog vremena. Za ove takozvane prazne kalorije ne postoji neko jednostavno univerzalno rješenje. Primjerice, umjesto slanih ili slatkih grickalica možete si pripremiti različite sjemenke, voće poput mandarina i naranči, orašase plodove poput badema i kikirikija u ljusci, koji će vaš organizam ipak dodatno opskrbiti mineralima i vitaminima.

Uz ove savjete i svakodnevnu umjerenu fizičku aktivnost vrlo brzo ćete uočiti rezultate. Ne samo da ćete se riješiti viška kilograma, nego ćete ojačati mišiće, biti energičniji, poletniji i generalno ćete se osjećati mnogo bolje. Stoga, ne dajte se obeshrabriti i bacite se na posao!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor