Znate li koliko puta smijete da koristite isti brijač?

Imajte u vidu da su brijači dizajnirani za kratkotrajnu upotrebu jer brzo postaju tupi, te mogu izazvati posjekotine i brojne infekcije kože, piše Dejli mejl.

Preporuka stručnjaka je da brijač zamijenite novim nakon pet do deset puta korišćenja.

Problem sa starim brijačima je to što oni mogu postati idealno mjesta za razmnožavanje bakterija, šta znači da ako se posječete postoji rizik od nastanka infekcije.

Jedna od najčešćih bakterijskih zaraza je Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) infekcija. Ovo je infekcija kože koja se obično manifestuje kao bolan osip ili grozdić koji nastaje po površini.

Pored toga, ako su brijači ostali mokri ili ako ih ne operete dobro nakon upotrijebe, postoje velike šanse da im obezbijedite mikrobe koje mogu izazvati gljivične infekcije.

Dermatolog Vitni Bov rekao je za "Rafinery29" da ako primjetite da je oštrica počela da rđa, da se urezuje ili trza na koži jasan je znak da je "vrijeme da bacite brijač".

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.