Znate li zašto je dobro imati barem jednu biljčicu u vlastitom domu?

Mnogo je razloga da u svoj životni i radni prostor unesete barem jednu biljčicu. Osim što čiste zrak (procesom fotosinteze biljke upijaju ugljični dioksid i stvaraju kisik), poznato je također da sobne biljke, ovisno o vrsti, mogu upijati i ostale štetne plinove kao što je amonijak, benzen, formaldehid i mnoge druge, a upijaju i plinove od loženja ako se grijete na drva.

Dokazano je da sobne biljke poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima bez obzira na to radi li se o mirisnim vrstama ili onima bez mirisa. Stručnjaci iz dana u dan nalaze nove dokaze koliko je dobro živjeti među biljkama, odnosno koristiti ih za dekoriranje prostora u kojem živimo i radimo. A ono što će i najveći laik zaključiti jest da biljke donose pozitivnu energiju i boju u prostor te ga čine svjetlijim i prozračnijim. U nastavku vam donosimo najpopularnije biljke za dom. Nadamo se da će vas inspirirati i potaknuti ako još uvijek nemate biljaka u domu da nabavite koju.

SANSEVIERIA TRIFASCIATA ILI SABLJICA, osim što dobro uspijeva u sjeni, idealna je za spavaće sobe jer noću obogaćuje zrak kisikom. Velika prednost sansevijerije je i lagano održavanje, a jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stupnjeva.

CHLOROPHYTUM COMOSUM ILI KLOROFITUM vrlo je raširena sobna biljka iz porodice ljiljana koja ne zahtijeva previše dnevne svjetlosti i otporna je na sušu. Dobar je izbor za one koji često putuju ili su zaboravljivi po pitanju zalijevanja sobnih biljaka.

ZAMIOCULCAS je biljka porijeklom iz Afrike, a čiji cvijet i listovi mogu izazvati trovanje ukoliko se unose u organizam. Odgovara joj sjenovita pozicija, no može se postavi i na izravno svjetlo iako će listovi izgubiti svoju tamno zelenu boju. Za ovu biljku postoji vjerovanje da donosi novac i sreću pa je omiljena biljka za urede i poslovne prostore.

DRACAENA SANDERIANA ILI SRETNI BAMBUS jedna je od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje. Ne podnosi izravno svjetlo. Nakon što se postavi na odbranu poziciju, sve što je potrebno je mijenjati svaki tjedan vodu u kojoj se nalazi.

SPATHIPHYLLUM ILI SPATIFILUM jedna je od najomiljenijih sobnih biljaka zbog lakoće održavanja, ali i zbog svojih sposobnosti kao pročiščivać zraka, neutralizira toksične plinove kao što formaldehid. Ova biljka više voli manjak svjetla nego višak, te ju je najbolje smjestiti u sjenoviti položaj i zalijevati maksimalno jednom mjesečno.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
25. maj. 2019, 18:46 - Zanimljivosti
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.